Charts.cz/Fórum/Jak mohu použít opce k ochraně svých akcií?

Jak mohu použít opce k ochraně svých akcií?

Mám pár akcií, které jsem si pořídil v poslední době a přemýšlím, jak je co nejlépe chránit před výkyvy na trhu. Slyšel jsem něco o opcích a že by mohly být dobrým nástrojem pro ochranu investic, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje. Jaký je vlastně ten proces? Je lepší použít put opce nebo call opce na ochranu před poklesem cen? A co se stane, když se trh vyvíjí jinak, než odhaduji? Jak přesně mohu nastavit tyto opce tak, abych minimalizoval své ztráty, když by mi akcie spadly? Pokud bych chtěl třeba zafixovat cenu pro případ, že by akcie klesly pod určitou hodnotu, jak bych to měl udělat? Mám se snažit najít nějaké konkrétní strategie nebo tipy od zkušenějších investorů? Existují nějaké rizika nebo úskalí, na která bych měl dávat pozor, když používám opce? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s tímto tématem.

145 slov
1.5 minut čtení
8. 3. 2023
Elena Mašková
Elena Mašková

Jasně, opce jsou super nástroj na ochranu akcií. Pokud máš akcie a chceš je chránit před poklesem, tak bys měl zvážit put opce. Ty ti dají právo prodat akcie za určitou cenu (strike price) a to můžeš udělat i když trh klesne. Takže například, pokud máš akcie, co teď stojí 100 Kč a koupíš put opci s strike price 90 Kč, tak když cena klesne pod 90 Kč, můžeš je prodat za 90 Kč a ztrátu tak minimalizovat. Je to jako pojistka.

Pokud se trh vyvíjí jinak, třeba akcie porostou, tak samozřejmě opce propadne bezcenně, což je její cena - zaplatíš prémii za tu ochranu. Ale ta cena je v podstatě ten náklad za klid.

Důležité je si dobře rozmyslet, jakou strike price zvolit a jak dlouho chceš mít tu ochranu platnou (expiration date). Můžeš taky zkusit kombinovat strategie jako hedging nebo collar, kde koupíš put opci a zároveň prodáš call opci. To ti může snížit náklady na ochranu.

Riziko? Jasně, musíš mít na paměti, že pokud použiješ opce, vždycky jde o čas - pokud nevyprší včas nebo trh se nevyvine tak, jak si myslíš, tak můžeš ztratit tu prémii. Takže se nezapomeň pořád dívat na trh a přizpůsobovat strategii. Než do toho skočíš, projdi si nějaké základní videa nebo články o opcích, ať víš do čeho jdeš.

218 slov
2.2 minut čtení
6. 12. 2024
Helena Valentová
Helena Valentová

Opce jsou fakt skvělej nástroj na ochranu akcií, hlavně když se bojíš poklesu trhu. Když chceš ochránit své akcie, měl bys uvažovat o put opcích. Ty ti dávají právo prodat akcie za určitou cenu (tzv. strike price) během daného období. Takže když cena akcií klesne pod tuto cenu, můžeš je prodat za tu vyšší cenu a omezit tak ztráty.

Jako příklad si představ, že máš akcie za 100 Kč a koupíš put opci s cenou 90 Kč. Když akcie spadnou na 80 Kč, ty je můžeš stále prodat za 90 Kč díky té opcí. Je to jako taková pojistka.

Co se týče call opcí, ty jsou spíš na zvýšení zisku, když cena roste, takže na ochranu moc nefungují.

Jasně, pokud trh poroste a ty máš put opci, tak budeš muset zaplatit prémii za tu opci a nevyužiješ ji. Je to riziko, ale jde o to najít rovnováhu mezi náklady a rizikem ztráty.

Je dobrý si najít nějaké strategie jako třeba „protective put“ – prostě nakupuješ puts k těm akciím co už máš. A myslím, že je super mít plán a sledovat, co se děje na trhu, abys mohl reagovat.

Rizika tu jsou – můžeš ztratit prémii za opce a navíc je tu složitost v tom, jak s nimi obchodovat. Takže pokud jsi v tom nováček, možná se vyplatí začít malými investicemi nebo se poradit s někým zkušenějším.

229 slov
2.3 minut čtení
28. 11. 2024
Štěpán Vyskočil
Štěpán Vyskočil