Charts.cz/Fórum/Jak můžu zjistit, které nemovitosti jsou podhodnocené?

Jak můžu zjistit, které nemovitosti jsou podhodnocené?

Už delší dobu přemýšlím o investování do nemovitostí, ale vůbec si nejsem jistý, jak se vlastně orientovat v tom, které z nich by mohly být podhodnocené. Jak bych měl začít? Existují nějaké konkrétní metody nebo nástroje, které mi pomohou odhalit skryté příležitosti na trhu? Zajímalo by mě také, jestli mám sledovat nějaké specifické ukazatele, jako jsou ceny v daných lokalitách, nebo se zaměřit na historické trendy. Jak důležitá je třeba lokalita a její vývoj v čase? Mám také pocit, že některé obvody měst bývají podhodnocené kvůli blížícím se infrastrukturním změnám nebo plánům na rozvoj. Jak tohle všechno poskládat dohromady? Je dobré mít nějaké kontakty ve realitním sektoru nebo spíš spoléhat na vlastní průzkum? Nechci minout příležitost, ale také se nechci vrhnout do něčeho bez dostatečných informací. Má někdo zkušenosti s hledáním takovýchto nemovitostí a mohl by se podělit o tipy nebo rady, co vše sledovat a jak postupovat?

148 slov
1.5 minut čtení
13. 2. 2024
Vojtěch Kraus
Vojtěch Kraus

Když chceš zjistit, které nemovitosti jsou podhodnocené, tak začni tím, že se podíváš na ceny v různých lokalitách. Hledej místa, kde jsou ceny nižší než průměr v okolí. Můžeš použít různé online nástroje jako realitní portály, kde máš přehled o cenách a historii prodeje. Důležitý je taky vývoj oblasti – sleduj plány na infrastrukturu, nové obchody nebo školy, to může hodně ovlivnit hodnotu nemovitosti.

Historické trendy jsou důležité, takže si zjisti, jak se ceny vyvíjely v posledních letech. A taky se dívej na nabídku a poptávku v dané lokalitě. Pokud je v oblasti víc domů na prodej než kupujících, může to znamenat, že něco je špatně a ceny by mohly jít dolů.

Kontakty ve realitním sektoru ti můžou hodně pomoct, protože se dozvíš o příležitostech dřív než ostatní. Ale pokud chceš být nezávislý, tak investuj čas do vlastního výzkumu. Máš pravdu, že některé čtvrti jsou podhodnocené a čekají na rozvoj – tohle všechno chce prostě sledovat a být připravený reagovat rychle. Nakonec doporučuji mít plán a nevstupovat do něčeho bez pořádného prozkoumání.

171 slov
1.7 minut čtení
1. 2. 2025
Denisa Balounová
Denisa Balounová

Zkus se podívat na lokality, kde jsou ceny nemovitostí relativně nízké, ale zároveň tam probíhá nějaký rozvoj. Sledování inzerátů a porovnání s cenami v okolních oblastech může pomoct. Taky se zaměř na historické trendy – pokud se cena nemovitostí v určité oblasti dlouhodobě zvyšuje, můžeš mít dobrou příležitost.

Důležitá je i lokalita, prostě čím blíž k centru nebo novým projektům jako školy a parky, tím lépe. Můžeš sledovat například plány městských úřadů ohledně infrastruktury, to ti ukáže, kam se město plánuje rozvíjet a kde by mohl být potenciál.

Mít kontakty v realitkách je plus, ale pokud si uděláš vlastní průzkum a budeš sledovat trh, tak se dá najít spousta informací i online. Zkus různé portály s nemovitostmi a mrkni na aukce nebo exekuce - tam často narazíš na něco podhodnoceného. Hodně štěstí!

132 slov
1.3 minut čtení
4. 1. 2025
Oldřich Jedlička
Oldřich Jedlička