Charts.cz/Fórum/Jsou NFT dobrá investice na dlouhodobě?

Jsou NFT dobrá investice na dlouhodobě?

V poslední době se hodně mluví o NFT, ale když se podívám na trh a jeho výkyvy, váhám, jestli investovat do těchto digitálních sběratelských kousků má smysl. Když si vezmu, kolik lidí investuje do klasických akcií nebo nemovitostí, tak mi přijde, že NFT jsou spíš taková bublina. Jak to vlastně je? Myslíte, že jsou NFT dobrá investice na dlouhodobě? Co když za pár let nebude o tyto digitální tokeny zájem? Podle některých expertů mohou NFT přinášet zajímavé příležitosti a mohou se stát součástí našeho každodenního života, ale jak to vidíte vy? Je to jenom trend, nebo se jedná o něco trvalejšího? A co třeba riziko spojené s investováním do NFT? Může se stát, že investice do digitálního umění nebo herních předmětů bude mít v budoucnu hodnotu, nebo je to jenom iluze, kterou si všichni vytváříme v touze po nových způsobech investování? Jaký je váš názor na budoucnost NFT jako investice? Dáte mi nějaké tipy, na co si dávat pozor při rozhodování, jestli do toho jít? Je lepší investovat do známějších projektů nebo se podívat i na menší a méně známé tokeny? Děkuju za jakoukoli radu!

185 slov
1.9 minut čtení
5. 1. 2025
Helena Fučíková
Helena Fučíková

Tak já si myslím, že NFT jsou dost rizikový investice. Teďka to vypadá jako velký trend, ale kdo ví, jestli to vydrží. Hodně lidí do toho skáče, ale spousta z těch projektů je prostě bublina. Když se podíváš na ceny, tak to jde nahoru a dolů jak na houpačce. Viděl jsem hodně případů, kdy lidi koupili NFT za velký peníze a pak je prodali za zlomek ceny.

Doporučil bych být opatrnej. Zkus si udělat průzkum a zjistit, co je za projektem. Znáš nějaké úspěšné umělce nebo projekty? To by mohlo být lepší než něco úplně neznámýho. Ale i tak – nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Můžeš mít štěstí a trefit se do něčeho velkýho, ale taky můžeš skončit s prázdnou peněženkou.

Takže jo, NFT může mít budoucnost, ale je to dost experimentální a plný rizik. Myslím, že je lepší držet se klasickejch investic nebo aspoň mít rozložený portfolio. No a co se týče menších projektů – ty můžou být dobrý, ale musíš mít dobrý instinkt nebo prostě hodně štěstí.

172 slov
1.7 minut čtení
11. 12. 2024
Adam Ševčík
Adam Ševčík

Investice do NFT je fakt riziková. Trh je hrozně volatilní a hodně závisí na hype a zájmu lidí. Jo, některé projekty nebo umělci můžou mít dlouhodobou hodnotu, ale většina NFT je spíš spekulativní bublina, která může prasknout. Třeba teď frčí digitální umění, ale co za pár let? Může se stát, že o to nebude zájem a tvoje investice půjde do háje.

Pokud se rozhodneš investovat, tak doporučuju dělat pořádnej průzkum. Zjistit, co je za projektem, kdo to vytváří a jestli má nějakou komunitu. Znáš ty známější projekty? Tam je větší šance, že se udrží. Ale i menší tokeny můžou mít potenciál, jenom to chce víc opatrnosti.

Riziko tu je a mělo bys být připravený na to, že nemusíš nic vydělat. Takže pokud investuješ, dej tam jenom část peněz, co si můžeš dovolit ztratit. Těžko říct, jestli NFT jsou jen trend nebo něco trvalejšího – to ukáže čas.

146 slov
1.5 minut čtení
17. 11. 2024
Václav Nečas
Václav Nečas