Charts.cz/Fórum/Jak diversifikovat portfolio NFT, když nevím, co vybrat?

Jak diversifikovat portfolio NFT, když nevím, co vybrat?

Investování do NFT se stává stále populárnější a já bych rád věděl, jak správně diversifikovat své portfolio. Trochu mě to mate, protože je toho tolik – umění, herní předměty, virtuální nemovitosti a další zajímavé kousky. Jak vlastně zjistit, co je dobré a co ne? Mám pocit, že na trhu je hodně spekulací a já bych se rád vyhnul tomu, abych investoval do něčeho, co za pár měsíců ztrácí hodnotu. Zajímalo by mě, jestli má smysl zaměřit se na určité kategorie NFT, nebo jestli je lepší mixovat různé druhy. Co třeba investice do známých umělců versus méně známé tvůrce? A co s těmi herními NFT? Je rozumné mít v portfoliu i nějaké herní tokeny nebo by to mohlo být příliš riskantní? Já sám nevím, zda se soustředit na kvantitu nebo kvalitu. Navíc bych chtěl vědět, jestli existují nějaké strategie nebo tipy, jak řídit riziko u NFT investic. Jak poznám trendující projekty od těch, které už mají nejlepší časy za sebou? A co třeba sledovat komunity okolo jednotlivých projektů? Je to důležité? Rád bych slyšel názory těch, kteří už mají víc zkušeností s investováním do NFT a jak to dělají oni. Jak byste mi poradili začít diversifikovat své portfolio? Co konkrétně sledovat a na co si dát pozor?

206 slov
2.1 minut čtení
31. 1. 2021
Emil Šťastný
Emil Šťastný

Jo, investování do NFT je fakt zábava, ale může to být i pěkně zmatený. První věc, co si uvědomit, je, že rozmanitost je klíčová. Místo abys šel do jedný kategorie, zkus míchat umění, herní předměty a třeba i virtuální nemovitosti. Každý má jinou dynamiku a riziko, takže když jedna kategorie spadne, ostatní ti to můžou vyvážit.

Pokud jde o umělce, známí mají většinou stabilnější ceny, ale noví umělci můžou mít obrovský potenciál. Zkus najít nějaký střed – třeba investuj do pár známějších a pak do pár méně známých věcí. Co se týče herních NFT, tam je to dost o tom, jak moc fandíš dané hře. Pokud je to hra s velkým zázemím a komunitou, tak to může být fajn investice.

Riziko se dá řídit tím, že budeš sledovat trendy a komunity kolem projektů. Když se někde rozproudí diskuze a fanoušci jsou nadšení, je to dobré znamení. Zkus také sledovat sociální média a různé platformy jako Discord nebo Twitter – tam se často dozvíš první info o novinkách nebo problémech.

A nezapomeň na striktní rozpočet. Stanov si limit, kolik jsi ochotný ztratit, abys nešel do velkých ztrát. Takže v podstatě – mixuj různé druhy NFT, sleduj komunity a buď opatrný s investicema do herních tokenů. Hodně štěstí!

203 slov
2 minut čtení
13. 6. 2024
Jindřich Procházka
Jindřich Procházka

Zamíchat portfolio s NFT je fakt na místě, ale chce to trošku strategii. Určitě se zaměř na různé kategorie – umění, herní předměty, virtuální nemovitosti a tak. Můžeš začít tím, že si vybereš pár známých umělců, což je takový bezpečnější bet. Ale nezapomeň i na méně známe tvůrce, třeba tam najdeš skvělý kousky, co vystřelí na hodnotě. Herky jsou taky zajímavý, ale pozor na to, jak moc se hodnota těch NFT mění – často to může být dost spekulativní.

Důležitý je sledovat trendy a komunity kolem projektů. Když vidíš aktivní komunitu a lidi, co o projektu diskutují, je to většinou dobré znamení. Nenech se ale unést hype, zkus se dívat i na dlouhodobou udržitelnost těch projektů. Kvalita nad kvantitou vždycky platí, takže radši investuj do pár kvalitních NFT než do hromady průměrných kousků. Ať už se rozhodneš jakkoliv, řiď riziko tím, že nebudeš investovat všechen svůj kapitál do jednoho projektu. Drž si rozumnou rezervu a klidně experimentuj s novinkama. Tak hodně štěstí!

162 slov
1.6 minut čtení
8. 7. 2024
Matěj Kašpar
Matěj Kašpar