Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, které ETF mají nejnižší poplatky?

Jak zjistím, které ETF mají nejnižší poplatky?

Investuji do ETF a slyšel jsem, že poplatky hrají obrovskou roli v celkovém výnosu. Mám ale problém pochopit, jak vlastně zjistit, které ETF mají ty nejnižší poplatky. Existuje nějaký jednoduchý způsob, jak si to ověřit? Slyšel jsem něco o TER (Total Expense Ratio), ale nevím, jak to správně interpretovat a kde to najít. Vím, že některé platformy nabízí porovnání ETF, ale nevím, na co se zaměřit a co všechno brát v úvahu. Je dobré se koukat jen na samotné poplatky nebo by měly hrát roli i jiné faktory? Jaké jsou ještě další náklady spojené s investováním do ETF, o kterých bych měl vědět? Zajímalo by mě také, jestli se vyplatí porovnávat různé brokery nebo investiční platformy z pohledu poplatků. Jaký je vlastně nejlepší způsob, jak se dostat k těmto informacím? Děkuji za jakoukoli radu!

134 slov
1.3 minut čtení
24. 7. 2022
Alena Kotková
Alena Kotková

Poplatky u ETF jsou fakt důležitý, takže to chápu. Nejlepší způsob, jak zjistit, který ETF má nejnižší poplatky, je kouknout na jejich TER (Total Expense Ratio), což ti vlastně říká, kolik procent z investice ročně zaplatíš na nákladech. Tyhle info bývají na stránkách jednotlivých fondů nebo na investičních platformách. Takže doporučuji porovnat pár ETF vedle sebe.

Dále je dobrý kouknout na celkový náklady – některý ETF můžou mít nízký TER, ale pak máš třeba další náklady spojený s obchodováním. Například poplatky za obchodování u tvého brokera nebo i případný spread, když kupuješ a prodáváš podíly. Takže se na to zaměř.

Pokud jde o brokery a platformy, jo, určitě to porovnej – někteří mají lepší poplatky než jiní. A taky se neboj mrknout na recenze nebo fóra, kde lidi sdílí své zkušenosti.

Takže shrnutí: najdi si ETF s nízkým TER, zkontroluj další náklady a porovnej brokery. Držím palce!

145 slov
1.5 minut čtení
5. 7. 2023
Lenka Brychtová
Lenka Brychtová

Pro zjištění nejnižších poplatků u ETF je dobrý začátek podívat se na TER (Total Expense Ratio), což je vlastně procento, které ukazuje, kolik zaplatíš ročně z investice na poplatky. Můžeš to najít na stránkách ETF nebo na investičních platformách. Existují i různé srovnávače ETF, kde si můžeš jednoduše porovnat populární fondy podle poplatků a dalších parametrů.

Ale nezapomeň, že poplatky nejsou všechno. Důležitý je také výkon ETF, likvidita a co přesně ETF sleduje (index, sektor atd.). Vždycky se podívej na historické výnosy a jestli fond splňuje tvoje investiční cíle.

Pokud investuješ přes brokera, tak se koukni i na jejich poplatky za obchodování – ty ti můžou taky dost ovlivnit celkový zisk. Někdy je lepší platit trochu víc za ETF s nižším TER, pokud ti dá lepší výnosy.

Takže shrnuto – hledej nízké poplatky (TER), ale nezapomínej na další faktory jako výkon a poplatky brokera. Případně se zaregistruj na nějaký investiční portál, tam to většinou spočítají za tebe.

155 slov
1.6 minut čtení
22. 7. 2024
Josef Němec
Josef Němec