Charts.cz/Fórum/Proč by měly úrokové sazby zajímat investory do ETF?

Proč by měly úrokové sazby zajímat investory do ETF?

Když se podívám na investice do ETF, tak se mi v hlavě honí spousta otázek, ale jedna z nejzásadnějších je, proč by měly úrokové sazby nějakým způsobem ovlivnit moje rozhodování. Mám pocit, že úrokové sazby jsou něco, co se většinou řeší v souvislosti s půjčkami nebo spořením, ale jak to vlastně souvisí s investicemi do burzovně obchodovaných fondů? Různé ekonomické faktory, jako inflace a centrální banky, ovlivňují úrokové sazby a tím i celý trh. Jak moc se to promítá do výnosů ETF? Zajímalo by mě, jak to funguje v praxi. Například, pokud úrokové sazby rostou, může to mít vliv na akciový trh a tím pádem i na hodnotu ETF? Jaký má smysl sledovat tyto sazby, když investuji do ETF zaměřených na technologie nebo zdraví? Můžou úrokové sazby způsobit, že se některé sektory budou vyvíjet lépe nebo hůře? A co je nejdůležitější pro nás investory - máme mít obavy z rostoucích úrokových sazeb nebo naopak by nás měly motivovat k aktivnějšímu výběru investic? Rozhodně bych rád slyšel vaše názory a zkušenosti s tímto tématem, protože se mi zdá, že to může být klíčový aspekt investování, který bych neměl přehlížet.

188 slov
1.9 minut čtení
27. 2. 2023
Filip Bečka
Filip Bečka

Úrokové sazby jsou fakt dost důležitý faktor, který může ovlivnit výkonnost ETF. Když úrokové sazby rostou, tak to většinou znamená, že se zdražují půjčky a hypotéky, což může zpomalit ekonomiku. To zase může mít vliv na akcie, protože firmy si půjčujou za vyšší náklady a to může snížit jejich zisky. S tím souvisí i investice do technologií nebo zdravotnictví – tyhle sektory často spoléhají na investice a inovace, které můžou být ohrožený, pokud si firmy budou muset dávat pozor na náklady. Takže když úrokové sazby jdou nahoru, akciový trh většinou reaguje negativně, což se pak odrazí i na ETF. Zase na druhou stranu, pokud bys investoval do ETF zaměřených na sector jako je energie nebo finance, tam by to mohlo mít jiný dopad. Takže jo, rozhodně se vyplatí sledovat tyto sazby a přemýšlet o tom, jak by mohly ovlivnit tvoje investice v různých sektorech. Nemusíš mít přímo obavy z rostoucích sazeb, ale určitě bys měl být opatrnější při výběru toho, do čeho investuješ.

163 slov
1.6 minut čtení
17. 1. 2025
Barbora Švábová
Barbora Švábová

Úrokové sazby hrajou v investování do ETF docela zásadní roli, i když to na první pohled nemusí být jasné. Když úrokové sazby rostou, peníze se půjčují dráž, což může zpomalit ekonomiku. Firmy si pak méně půjčují na investice a spotřebitelé utrácí opatrněji. To všechno může tlačit akciový trh dolů, a tedy i hodnotu ETF.

Navíc sektory jako technologie nebo zdravotnictví, které obvykle spoléhají na růst a inovace, můžou být citlivější na změny v úrokových sazbách. Vysoké sazby můžou zvednout náklady na kapitál, což může bránit jejich růstu.

Když se tedy díváš na investice do ETF, je dobrý sledovat, jak centrální banky mění úrokové sazby a co to dělá s trhem. Neřek bych, že je potřeba mít z toho obavy, ale spíš se zaměřit na to, jaké sektory a fondy by mohly benefitovat nebo naopak trpět v závislosti na aktuálním ekonomickém klimatu. Takže sledovat úrokové sazby se rozhodně vyplatí.

148 slov
1.5 minut čtení
1. 2. 2025
Lukáš Žák
Lukáš Žák