Jak vybrat ETF pro dlouhodobé investice?
Přemýšlím o investování do ETF, ale vůbec nevím, na co se soustředit, když vybírám ten správný fond. Mám sice nějaké základní znalosti o akciích a trzích, ale při pohledu na tolik různých ETF mám pocit, že se ztrácím. Zajímalo by mě, jaké faktory bych měl zohlednit při výběru ETF pro dlouhodobé investice. Jak důležitá je například nákladovost ETF? Vím, že nízké poplatky mohou výrazně ovlivnit celkový výnos, ale jak se to vlastně počítá v praxi? Co je dobré sledovat ohledně výkonnosti fondu v minulosti? Je to nějaký dobrý indikátor budoucích výsledků nebo bych se na to neměl spoléhat? A co když jde o sektorová ETF? Mělo by smysl investovat do konkrétních oborů, jako jsou technologie nebo zdravotnictví, nebo je lepší držet se širokého trhu? Zajímají mě také otázky likvidity a objemu obchodování – jak moc by mělo záležet na tom, kolik lidí dané ETF obchoduje? A co říkáte na diverzifikaci? Je lepší mít více různých ETF ve svém portfoliu nebo se zaměřit na jedno kvalitní? Jakou roli hraje geografická diversifikace, když si vybírám ETF, které sleduje třeba rozvíjející se trhy versus vyspělé ekonomiky? Slyšel jsem, že některá ETF mohou mít i daňové výhody nebo nevýhody – jak to funguje a co bych měl vědět? Doufám, že mi někdo dokáže osvětlit tyto otázky a dát mi pár tipů, na co si dát pozor při výběru ETF pro dlouhodobé investice. Díky moc!