Fyzické zlato vs. investiční zlaté ETF – co vybrat?
Když přemýšlím o investicích, často se dostávám k otázce, zda je lepší mít fyzické zlato nebo investovat do zlatých ETF. Zlato je přece jen tradiční bezpečné aktivum, které si lidé pořizují už tisíce let. Na jedné straně mám pocit, že držet zlato v podobě mincí nebo cihel je takové hmatatelné a dává mi to jistý pocit stability. Ale na druhou stranu, investiční zlaté ETF vypadají jako docela pohodlná alternativa – nemusím se starat o skladování a bezpečnost, a navíc mohu snadno obchodovat s podíly na trhu. Jaké jsou ale výhody a nevýhody obou možností? Je fyzické zlato skutečně tak spolehlivé jako jeho papírová forma? Co když se rozhodnu pro zlato ve formě ETF a trh se náhle změní? Měli byste být opatrní při volbě mezi těmito dvěma variantami? A co třeba poplatky spojené s nákupem a prodejem ETF versus náklady na uchování fyzického zlata? Může to mít vliv na celkovou návratnost investice? Zajímalo by mě také, jaký máte osobní názor na to, zda je lepší diverzifikovat své investice nebo se soustředit na jedno aktivum jako například zlato. Je to koneckonců klasická otázka, jak zajistit budoucnost a ochránit své úspory před inflací. Takže, co myslíte - je lepší koupit fyzické zlato, nebo se spolehnout na investiční zlatá ETF?