Charts.cz/Fórum/Proč klesají ceny dluhopisů, když úrokové sazby rostou?

Proč klesají ceny dluhopisů, když úrokové sazby rostou?

Zajímalo by mě, proč se ceny dluhopisů snižují, když úrokové sazby jdou nahoru. Mám pocit, že to je nějaký paradox, který moc nechápu. Přijde mi, že když úroky rostou, tak by mělo mít smysl investovat do nových dluhopisů, které pak nabízejí vyšší výnos. Proč to ale znamená, že ceny těch starších klesají? To přece musí mít nějaký logický důvod! Zajímalo by mě, jak přesně funguje vztah mezi úroky a cenami dluhopisů. Vím, že to má něco společného s nabídkou a poptávkou, ale jak to doopravdy funguje? Jak se to promítá do investičních rozhodnutí a co bych měl vědět jako potenciální investor? Nechci se nechat nachytat na špatné investice. Také by mě zajímalo, jak se tohle všechno odráží na trhu s akciemi a dalšími investicemi. Může mi někdo vysvětlit, jaký to má dopad na celkové tržní trendy? Děkuji za odpovědi!

139 slov
1.4 minut čtení
25. 7. 2024
Alena Vobořilová
Alena Vobořilová

Ceny dluhopisů a úrokové sazby jsou fakticky na opačných koncích spektra. Když úroky rostou, nový dluhopis s vyšší úrokovou sazbou se stává atraktivnější pro investory. Takže starší dluhopisy, které mají nižší výnosy, ztrácejí na hodnotě, protože nikdo je nechce kupovat za stejnou cenu jako dřív. To je prostě nabídka a poptávka – pokud jsou nové dluhopisy lepší, tak se snižuje poptávka po těch starších, což snižuje jejich cenu.

Pro investora to znamená, že by měl sledovat úrokové sazby a být opatrný při nákupu dluhopisů, zvlášť když sazby začínají stoupat. Tyto změny mohou mít i vliv na akciový trh – pokud investoři očekávají vyšší úrokové sazby, mohou se více zaměřit na akcie než na dluhopisy, což může ovlivnit ceny akcií a celkovou tržní náladu. Takže když vidíš, že úroky rostou, zvažuj pečlivě, do čeho investuješ!

134 slov
1.3 minut čtení
13. 1. 2024
Andrea Burešová
Andrea Burešová

Ceny dluhopisů a úrokové sazby mají obrácený vztah, což může vypadat jako paradox, ale vlastně to dává smysl. Když úrokové sazby rostou, nové dluhopisy vydávané na trhu nabízejí vyšší výnosy než ty starší, které mají nižší úrokové sazby. To znamená, že investoři raději kupují ty nové s vyššími výnosy, což způsobuje pokles poptávky po starších dluhopisech. Když je poptávka nižší, tak jejich cena klesá.

Takže pokud máš dluhopis, který platí třeba 3 % úrok a úrokové sazby se zvýší na 5 %, tvůj dluhopis už je méně atraktivní, takže jeho cena na trhu klesne, aby odrážela tento nový trh. Tohle se děje neustále a je to důsledek toho, jak trhy reagují na změny v ekonomice.

Co se týče akcií, když úrokové sazby rostou, může to znamenat dražší financování pro firmy, což může snížit jejich zisky a tím i hodnotu akcií. Takže změny v úrokových sazbách mají široký dopad na celkový trh a měly by být součástí tvých investičních rozhodnutí. Důležité je sledovat tyhle trendy a chápat, co se na trhu děje.

171 slov
1.7 minut čtení
17. 11. 2021
Oldřich Vítek
Oldřich Vítek