Charts.cz/Fórum/Jak bych měl diverzifikovat své investiční portfólio během tržní volatility?

Jak bych měl diverzifikovat své investiční portfólio během tržní volatility?

Trh se teď chová dost zvláštně a já nevím, jak na to reagovat. Mám pocit, že každý den slyším o nějakých velkých propadech nebo naopak nečekaných vzestupech, a tak se snažím udržet klid a nepanikařit. Ale přiznám se, že mě to docela stresuje. Rád bych věděl, jak bych měl diverzifikovat své investiční portfólio, abych minimalizoval rizika v takovýchto volatilitách. Vím, že je důležité mít různé typy aktiv – jako akcie, dluhopisy, nemovitosti nebo třeba kryptoměny – ale jaké konkrétní kroky bych měl udělat? Měl bych třeba investovat více do bezpečnějších aktiv jako jsou státní dluhopisy, nebo se naopak zaměřit na růstové akcie, i když teď nejsou úplně v trendu? A co třeba alternativní investice jako NFT nebo komodity? Mohlo by to pomoci vyvážit moje portfolio? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké osvědčené strategie pro rozložení investic v čase, nebo je lepší investice provádět jednorázově? Jaký je váš názor na pravidelné přehodnocování portfolia během objemných tržních změn? Nechci přijít o peníze, ale zároveň bych chtěl najít způsob, jak zůstat v zelených číslech i v těžkých časech. Poraďte mi prosím!

179 slov
1.8 minut čtení
7. 5. 2024
Dominik Jirka
Dominik Jirka

Diverzifikace portfolia je fakt důležitá, hlavně v takovýhle nejistý době. Určitě se zaměř na kombinaci různých aktiv. Většina lidí doporučuje mít mix akcií a dluhopisů, kde ty dluhopisy můžou fungovat jako stabilizátor v případě poklesu trhu. Místo toho, abys nakupoval jen růstový akcie, zkus zahrnout i dividendový akcie – ty ti můžou dodat stabilní příjem i v těžkých časech. Pokud uvažuješ o alternativních investicích jako komodity nebo kryptoměny, dej si pozor – ty jsou dost volatilní, ale můžou přidat další vrstvu diverzifikace. Na NFT bych se asi moc nespoléhal, to je spíš spekulativní a můžeš na tom dost prodělat.

Co se týče rozložení investic v čase, pravidelný investování (např. měsíční) může pomoct vyhladit výkyvy a snížit riziko, že nakoupíš všechno na vrcholu trhu. Určitě doporučuji přehodnocovat portfolio alespoň jednou za půl roku, aby ses ujistil, že to odpovídá tvým cílům a aktuální situaci na trhu. Udržuj klid a nepanikař, trhy mají tendenci se vracet k normálu. Hlavně neinvestuj peníze, který potřebuješ hned – to ti dodá stres.

166 slov
1.7 minut čtení
28. 1. 2025
Miroslava Janečková
Miroslava Janečková

V takovýhle turbulentní době je fakt důležitý mít rozložený investice. Když mluvíš o diverzifikaci, tak určitě zvaž státní dluhopisy – jsou sice méně výnosný, ale za to bezpečnější, když trhy šílí. Můžeš taky kouknout na dividendový akcie, co ti dají nějaký příjem i v těžkých časech. Růstový akcie teď můžou být na dně, ale pokud je máš dlouhodobě, tak se vyplatí počkat. Alternativy jako komodity nebo nemovitosti můžou fungovat jako zajištění proti inflaci, takže to taky stojí za úvahu.

Co se týče investování v čase, pravidelný investice (např. měsíční) ti můžou pomoct průměrovat cenu a snížit riziko. Taky je dobrý pravidelně přehodnocovat portfolio – třeba jednou za kvartál – abys věděl, jak to vypadá a jestli něco nezměnit. Nenechávej se strhnout emocema a radši se zaměř na dlouhodobější cíle. Drž se toho a snad to zvládneš.

135 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Patrik Kadlec
Patrik Kadlec