Charts.cz/Fórum/Co je lepší pro pasivní příjem, realita nebo NFT?

Co je lepší pro pasivní příjem, realita nebo NFT?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, co si myslíte, že je lepší volba pro pasivní příjem – investice do nemovitostí nebo do NFT? V poslední době se hodně mluví o kryptoměnách a digitálním umění, ale na druhou stranu realitní trh má také své výhody a jistoty. Mám pocit, že investice do nemovitostí mohou přinášet stabilní příjem skrze nájemné, ale vždycky tu je riziko prázdných bytů a dalších nečekaných výdajů, jako jsou opravy nebo údržba. Na druhou stranu NFT mě lákají svou inovativností a možností vysokého zhodnocení, ale jsem si vědom volatility této oblasti. Co se týče NFT, může to být skvělá příležitost, pokud se trefíte do správného umělce nebo trendu, ale co když se trh zhroutí? Myslíte si, že je lepší investovat do něčeho hmatatelného jako jsou nemovitosti, nebo riskovat s modernějšími technologiemi jako jsou NFT? Jaké máte zkušenosti s těmito formami investic? Jaký typ pasivního příjmu vám přijde udržitelnější a méně stresující? Děkuji za vaše názory!

157 slov
1.6 minut čtení
18. 10. 2022
Bohuslav Jedlička
Bohuslav Jedlička

Jasně, to je docela těžká volba. Nemovitosti maj tu výhodu, že jsou hmatatelný a v dlouhodobým horizontu většinou zachovávaj hodnotu. Příjem z nájmu může bejt fajn, ale přesně jak říkáš – musíš počítat s náklady na údržbu a rizikem prázdných bytů. Na druhou stranu, NFT je zajímavá oblast, ale ta volatilita je obrovská. Můžeš vydělat balík, ale taky můžeš rychle ztratit. Pokud se do toho chceš pustit, tak bys měl mít aspoň nějaký znalosti o trhu a umělcích. Za mě bych spíš šel do nemovitostí, protože aspoň víš, co máš a je to stabilnější. Ale pokud se cítíš na riziko a investice do digitálního umění tě lákaj, tak proč ne? Každopádně si dej pozor na to, co kupuješ.

118 slov
1.2 minut čtení
4. 8. 2023
Vlastimil Beran
Vlastimil Beran

Nedá se úplně říct, co je lepší, záleží na tom, co preferuješ. Nemovitosti obvykle dávají stabilní příjem díky nájemnému, ale jak říkáš, můžeš mít prázdné byty a pak jsou tu náklady na údržbu. Ale když už máš jednu nemovitost a začínáš investovat do více, může to být celkem fajn způsob, jak si zajistit příjem.

Na druhou stranu, NFT jsou hodně riskantní. Můžeš narazit na něco, co ti vydělá balík, ale taky z toho nemusíš mít nic. Trh je dost volatilní a stejně tak umělci se můžou vytratit nebo být "out".

Pokud hledáš klidnější cestu bez velkých skoků, reality by mohli být lepší volba. Pokud jsi ochoten riskovat a máš čas sledovat trendy, NFT může přinést větší výnosy. Osobně bych šel raději do nemovitostí – přinejmenším víš, že máš něco fyzicky v ruce.

133 slov
1.3 minut čtení
5. 9. 2024
Martin Lacina
Martin Lacina