Charts.cz/Fórum/Jaké akcie bych měl kupovat pro dlouhodobý růst během stagnace trhu?

Jaké akcie bych měl kupovat pro dlouhodobý růst během stagnace trhu?

Nedávno jsem se začal zajímat o investování a přemýšlím, jaké akcie by mohly být vhodné pro dlouhodobý růst, zvlášť když je trh momentálně docela stagnující. Vím, že je důležité mít na paměti stabilnost akcií a potenciál pro růst, ale jsem trochu zmatený z toho, jak přesně na to jít. Mám na mysli společnosti, které i v těžkých časech dokážou udržet svůj výkon a mají dobré vyhlídky na budoucnost. Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké konkrétní sektory nebo firmy, které byste doporučili sledovat. Také bych rád věděl, co říkáte na dividendové akcie v tomto kontextu? Mohou být užitečné jako ochrana proti poklesu trhu? Jak obecně přistupujete k výběru akcií v obdobích nejistoty? Myslíte si, že je lepší investovat do osvědčených velkých společností, nebo se dívat po menších firmách s vysokým potenciálem? Jak se vyhnout případným pastem, které mohou na takovém trhu čekat? Vím, že investování je vždy spojeno s rizikem, ale rád bych slyšel vaše názory a tipy na to, jaký by mohl být dobrý přístup k investicím v těchto turbulentních časech.

171 slov
1.7 minut čtení
4. 8. 2023
Helena Lišková
Helena Lišková

V takových obdobích je fakt dobrý zaměřit se na stabilní firmy, co mají silnou bilanci a pravidelný příjem. Třeba sektory jako zdravotnictví nebo spotřební zboží obvykle v krizi moc netrpí, protože lidi potřebují jíst a léčit se. Akcie velkých, osvědčených firem s historií růstu mají často menší volatilitu, ale někdy se vyplatí podívat i na menší firmy, pokud mají inovativní produkty nebo dobré vedení – to může přinést zajímavou návratnost. Dividendy jsou super, protože ti aspoň nějaký příjem plynou i v těžkých časech. Ale pozor na to, aby ty dividendy nebyly příliš vysoké, mohlo by to znamenat, že firma má nějaké problémy. Hlavně se vyhnout "pasti" jako jsou akcie s nízkou cenou bez jasného plánu nebo dluhy. Důležitý je taky diversifikovat, abys měl víc než jen pár akcií. S tímhle přístupem bys mohl mít šanci uspět i v stagnujícím trhu.

140 slov
1.4 minut čtení
5. 12. 2024
Luboš Černý
Luboš Černý

Takže, pokud hledáš akcie na dlouhodobý růst během stagnace, zkus se podívat na sektory jako jsou technologie, zdravotnictví nebo spotřební zboží. Tyhle obory mají často stabilní poptávku i v těžkých časech. Co se týče konkrétních firem, zaměř se na ty s solidními výsledky a silným cash flow, třeba větší firmy jako Johnson & Johnson nebo Microsoft.

Dividendy jsou taky dobrá volba, protože ti přinášejí pasivní příjem a pomáhají utlumit ztráty při poklesu trhu. Je dobrý mít mix mezi velkými a malými firmami, přičemž ty velké ti dají stabilitu a menší mohou mít vyšší růstový potenciál, ale jsou rizikovější.

Při výběru akcií se vyvaruj "horkých tipů" a snaž se dělat vlastní analýzu. Nenech se moc unést emocemi a raději investuj do firem, které mají nějakou konzistenci a dobrou reputaci. A hlavně – diversifikuj, abys rozložil riziko. Držím palce!

137 slov
1.4 minut čtení
6. 1. 2025
Věra Šimůnková
Věra Šimůnková