Charts.cz/Fórum/Jak poznám dobré NFT projekty, co bych měl sledovat?

Jak poznám dobré NFT projekty, co bych měl sledovat?

V poslední době se hodně mluví o NFT a já jsem se rozhodl, že bych chtěl do tohoto světa proniknout hlouběji. Ale jak vlastně poznat, které projekty mají potenciál a které jsou pouze rychlým výdělkem pro pár šťastlivců? Mám pocit, že na trhu je teď spousta projektů, které slibují hory doly, ale pak za nějakou dobu zjistím, že to vlastně nebylo nic moc. Zajímalo by mě, na co bych se měl zaměřit, když prozkoumávám nové NFT projekty. Jaké faktory by měly hrát roli při mém rozhodovacím procesu? Mám se dívat na umělce a jejich předchozí práci, nebo je důležitější to, jaký příběh projekt vypráví? Co investoři obvykle hledají? A co třeba komunita kolem projektu? Jak moc to může ovlivnit úspěch? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké konkrétní platformy nebo weby, které mi mohou pomoci sledovat trendy a novinky v oblasti NFT. Je dobré mít nějaké kontakty v této komunitě, nebo mohu vše najít online? Mám se orientovat podle cenových trendů, nebo spíše podle popularity a zapojení lidí? Rád bych se také dozvěděl o nějakých praktických zkušenostech ostatních – co fungovalo jim a co vůbec ne. Nakonec bych chtěl vědět, jestli existují varovné signály, kterým bych se měl vyhnout. Jakmile jsem tedy v tomto světě a hledám investiční příležitosti, jak mám poznat ten správný projekt? Aká kritéria mi pomohou udělat správné rozhodnutí?

223 slov
2.2 minut čtení
15. 5. 2024
Zuzana Stehlíková
Zuzana Stehlíková

Dobrý dotaz. Poznat dobré NFT projekty není úplně easy, ale pár tipů by mohlo pomoct. Začni tím, že zkoumá umělce – jejich předchozí práce a reputace dost napoví. Projekty s kvalitním uměním a jasným příběhem mají větší šanci na úspěch. Pak se podívej na komunitu. Silná a aktivní komunita může hodně ovlivnit životaschopnost projektu. Sleduj sociální sítě, Discord a Reddit – tam je spousta informací.

Důležitý je taky roadmap, jestli projekt má jasný plán do budoucna a co slibuje svým držitelům. Pokud vidíš, že projekt přichází s reálnými využitími nebo spoluprácemi, to je plus. Naopak, když se ti něco zdá podezřelé, jako přehnané hype nebo bez konkrétního plánu, dej si pozor.

Co se týče platformy, OpenSea a Rarible jsou dobré pro sledování trendů a novinek. Mít kontakty v komunitě je fajn, ale spoustu informací najdeš online. Nakonec sleduj ceny, ale nebuď jen podle toho – popularita a engagement jsou důležitější ukazatele. Varovné signály? Například pokud tým nemá transparentnost nebo projekty rychle vznikají a zanikají. Vyhnul bych se projektům, které jsou jen o spekulacích bez obsahu.

173 slov
1.7 minut čtení
22. 9. 2024
Daniela Netolická
Daniela Netolická

Když se díváš na NFT projekty, tak nejdůležitější je asi to, kdo za tím stojí. Když umělec nebo tým má už nějaké úspěchy, je to plus. Pak sleduj, jaký příběh projekt vypráví – zajímavý koncept může přitáhnout lidi. Komunita kolem projektu je taky dost zásadní; aktivní a zapojená komunita může hodně pomoct v rozvoji projektu.

Zaměř se na to, jak projekt interaguje s fanoušky na sociálních sítích, jestli mají Discord, Twitter a podobně. Sledování trendů na platformách jako OpenSea nebo Rarible ti může dát představu o popularitě. A kontakty v komunitě jsou rozhodně užitečné, ale spoustu věcí najdeš i online.

Cenové trendy můžou být matoucí, takže se radši dívej na long-term value. A varovné signály? Pokud vidíš příliš vysokou hype a projekty, které slibují zázraky bez konkrétních detailů, tak radši utíkej pryč. Jo, a pokud je projekt anonymní nebo má málo informací o týmu – to je taky červená vlajka. Takže prostě hodně prozkoumávej a poslouchej zkušenosti ostatních.

157 slov
1.6 minut čtení
2. 11. 2024
Barbora Krausová
Barbora Krausová