Charts.cz/Fórum/Kolik různých kryptoměn by mělo být v mém portfoliu?

Kolik různých kryptoměn by mělo být v mém portfoliu?

Když zvažuju investice do kryptoměn, pořád se mi honí hlavou otázka, kolik různých kryptoměn bych měl mít ve svém portfoliu. Mám na mysli nejen ty nejznámější jako Bitcoin nebo Ethereum, ale i další altcoiny a tokeny, které se teď objevují na trhu. Vím, že diverzifikace je důležitá, ale jak moc bych měl diverzifikovat? Je lepší mít třeba 5 různých kryptoměn nebo se soustředit jen na 2-3 a v nich investovat více peněz? Jaký je optimální počet pro minimalizaci rizika a maximalizaci potenciálního zisku? Četl jsem různé názory, někteří říkají, že méně je více, zatímco jiní doporučují rozšířit portfolio co nejvíc. Jak to vidíte vy? A co třeba nové projekty nebo meme coiny – má smysl je zařadit do portfolia, nebo bych měl zůstat u těch ověřených? Jaké máte zkušenosti vy osobně s různými kryptoměnami v portfoliu? Kdybyste měli radit začátečníkovi jako jsem já, co byste mu doporučili?

147 slov
1.5 minut čtení
3. 12. 2024
Helena Bartošová
Helena Bartošová

Záleží na tobě, ale obecně bych řekl, že 5-10 různých kryptoměn je takový rozumný balanc. Můžeš mít pár velkých jako Bitcoin a Ethereum, a k tomu nějaké altcoiny, co zrovna vypadají zajímavě. Diverzifikace je fakt důležitá, ale zase to nepřeháněj. Mít 20 různých projektů může být chaos a těžko se to sleduje. Zkus se zaměřit na projekty, co mají potenciál a nějakou historii, ale neboj se zahrnout i pár novějších nebo i meme coiny, pokud do nich investuješ jen malou část portfolia. U těchhle rizikovějších investic je fajn mít jen takovou malou sázku. Začátečníkům bych doporučil hlavně se vzdělávat a neinvestovat víc, než si můžou dovolit ztratit. A vždycky si ověřuj projekty, než do nich naliješ peníze.

117 slov
1.2 minut čtení
15. 9. 2024
Zuzana Hrdličková
Zuzana Hrdličková

Takže, co se týče počtu kryptoměn v portfoliu, tak to je fakt na tobě. Někteří říkají, že 5-10 je takový ideál, aby ses vyhnul velkým ztrátám a zároveň měl šanci na zisk. Ale zase, pokud se zaměříš jen na 2-3 solidní projekty jako Bitcoin nebo Ethereum, můžeš investovat víc a mít větší potenciál růstu. S těma altcoiny a novinkama to chce opatrnost, spousta z nich je dost nestabilní a můžeš hodně ztratit. Meme coiny? No, pokud ti to přijde jako gamble a máš na to nervy, proč ne. Ale doporučuju mít většinu peněz v ověřených věcech a jen malou část v těch riskantních. Pro začátečníka bych šel spíš do těch stabilnějších kryptoměn a pak pomalu rozšiřoval portfolio podle toho, jak se v tom budeš orientovat.

125 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Blanka Bláhová
Blanka Bláhová