Charts.cz/Fórum/Vytváření vlastních NFT vs. investice do hotových – co je lepší?

Vytváření vlastních NFT vs. investice do hotových – co je lepší?

Když se mluví o NFT, tak je to teď hodně aktuální téma a já se v tom teď snažím zorientovat. Mám pár otázek, které mě trápí. Je totiž hodně možností, jak se na trhu NFT angažovat. Mě zaujal koncept vytváření vlastních NFT, ale pak jsem také slyšel, že jsou tu už hotové NFT, do kterých se dá investovat a že to může přinést zajímavé výnosy. Takže se chci zeptat, co si o tom myslíte? Je lepší trávit čas a energii vytvářením vlastních NFT, nebo je rozumnější investovat do těch, které už existují a mají nějakou hodnotu? Jaké jsou výhody a nevýhody každého přístupu? Myslím na to, že když tvořím vlastní NFT, musím mít nějakou kreativitu a dovednosti, abych vytvořil něco, co by mohlo zaujmout kupce. Ale na druhou stranu, pokud investuji do hotových NFT, tak mi to může připadat jednodušší a více pasivní. Jaká je vlastně šance na úspěch s vlastními NFT v porovnání s investicemi do již známých a populárních děl? A co například náklady? Jaké jsou náklady na vytvoření vlastní NFT ve srovnání s nákupem hotového? Zkrátka mě zajímají vaše názory na tohle dilema. Co všechno bych měl zvážit před tím, než se rozhodnu, jakým směrem se vydat v tomto světě digitálních aktiv?

205 slov
2.1 minut čtení
29. 9. 2020
Alois Žižka
Alois Žižka

Hele, tohle je fakt zajímavý téma. Když si vytváříš vlastní NFT, tak je to určitě kreativní proces a můžeš do toho dát něco ze sebe. Ale taky si musíš uvědomit, že trh je dost přeplněný a nemusíš nutně najít kupce. Hodně záleží na tom, jak kvalitní a originální to bude. Někdy jsou lidi schopní zaplatit slušný prachy za dobrý nápad nebo umění, ale taky můžeš skončit s něčím, co nikdo nechce.

Na druhou stranu, investice do hotových NFT může být jednodušší a méně stresující. Můžeš se podívat na projekty, co už mají nějakou historii a sledovanost. Jenže tady je riziko, že cena může jít dolů nebo se trh změní. Obojí má svoje výhody a nevýhody.

Náklady na vytvoření NFT nejsou zas tak vysoké – většinou zaplatíš jen poplatky za minting. Ale u nákupu hotového NFT se bavíme o ceně, která může být vysoká, záleží na popularitě.

Takže pokud máš talent a chceš to zkusit, jdi do vlastních. Ale pokud chceš spíš investovat a mít klid, podívej se po už známých kouscích. Hlavně mysli na to, co tě víc baví a co bys chtěl dělat.

181 slov
1.8 minut čtení
29. 9. 2024
Elena Řezníková
Elena Řezníková

Záleží na tom, co vlastně hledáš. Vytváření vlastních NFT může být fajn, pokud máš kreativní nápady a chceš se do toho ponořit. Můžeš vytvořit něco opravdu unikátního, ale musíš mít dovednosti nebo prostě štěstí, aby to zaujalo lidi. Na druhou stranu, investice do hotových NFT je určitě jednodušší a můžeš se spolehnout na to, že už mají nějakou hodnotu. Jenže tady je riziko, že trh může být dost volatilní a ne všechny NFT se zhodnotí. Co se týče nákladů, tvorba vlastní NFT zahrnuje poplatky za minting a třeba i náklady na marketing, zatímco investice do hotového NFT ti prostě vezme peníze z účtu. Takže jestli chceš spíš aktivní přístup a jsi ochotný riskovat, zkus tvořit vlastní. Jestli hledáš pasivitu a menší stres, asi bude lepší investovat do něčeho, co už existuje. Oba přístupy mají své výhody a nevýhody, tak si rozmysli, co ti sedí víc.

145 slov
1.5 minut čtení
2. 11. 2024
Michal Žižka
Michal Žižka