Charts.cz/Fórum/Jak mi dluhopisy pomůžou chránit investice před inflací?

Jak mi dluhopisy pomůžou chránit investice před inflací?

Zajímalo by mě, jakým způsobem mohou dluhopisy vlastně posloužit jako ochrana proti inflaci. Slyšel jsem, že investice do dluhopisů se doporučuje, když hrozí růst cen a inflace, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje v praxi. Jakou roli hrají úrokové sazby a co se vlastně stane s cenou dluhopisů, když inflace začne stoupat? Myslím tím, jestli je pravda, že když inflace roste, ceny dluhopisů klesají a tím pádem i jejich výnosy. Jak to ovlivní mé investice? A co třeba nezajištěné a zajištěné dluhopisy? Měly by se lišit v ochraně proti inflaci? Uvažoval jsem o diverzifikaci svého portfolia právě s těmito nástroji, ale potřebuji lepší porozumění tomu, jak mi mohou pomoci ochránit mé peníze před znehodnocením. Může mi někdo podrobně přiblížit, jak se dá na tuto problematiku dívat z různých úhlů pohledu? Děkuju!

133 slov
1.3 minut čtení
26. 7. 2020
Václav Kratochvíl
Václav Kratochvíl

Takže, dluhopisy a inflace, to je zajímavé téma. Když inflace roste, ceny dluhopisů většinou klesají. To je proto, že úrokové sazby jdou nahoru, aby se vyrovnaly s rostoucími cenami. A když se to stane, noví investoři chtějí vyšší výnosy, což znamená, že ceny starších dluhopisů (s nižšími úrokovými sazbami) padají. Takže pokud držíš dluhopisy, jejich hodnota může klesnout a ty pak můžeš mít problém, jestli je chceš prodat.

Ale jsou i takzvané zajištěné dluhopisy (jako TIPS v USA), co mají úrokovou sazbu upravenou podle inflace, což ti může pomoct ochránit hodnotu investice v případě rostoucích cen. Nezajištěné dluhopisy prostě nenabídnou tu ochranu proti inflaci.

Když diverzifikuješ portfolia zahrnutím různých typů dluhopisů, můžeš trochu zmírnit dopady inflace. Ale stejně je dobrý mít na paměti, že žádná investice není úplně bez rizika, takže je dobrý si to pořádně promyslet a sledovat trh.

140 slov
1.4 minut čtení
23. 1. 2025
Vladimír Vejvoda
Vladimír Vejvoda

Dluhopisy ti můžou pomoct chránit investice před inflací, ale je to trochu složitější. Když inflace roste, úrokové sazby obvykle také vzrůstají. A to je právě ten problém pro ceny dluhopisů – když úrokové sazby jdou nahoru, ceny dluhopisů klesají. To znamená, že pokud máš nějaké starší dluhopisy s nižšími úroky, jejich hodnota na trhu se sníží, protože novější dluhopisy nabízejí lepší výnosy. Takže vlastně ztrácíš na hodnotě, což není ideální pro ochranu před inflací.

U nezajištěných a zajištěných dluhopisů je to podobné. Zajištěné dluhopisy bývají považovány za bezpečnější, ale pokud inflace tlačí na úrokové sazby, tak i tyhle mohou trpět poklesem ceny. Někteří investoři pak sahají po inflačně zajištěných dluhopisech (TIPS v USA), které ti vyplácejí úroky na základě inflace. To může být lepší volba, pokud opravdu chceš ochránit své peníze před inflací.

Diverzifikace portfolia je vždy dobrá myšlenka, ale měj na paměti, že v období vysoké inflace může být investování do dluhopisů riskantní. Můžeš uvažovat o kombinaci různých typů aktiv a třeba i o akciích, které obecně lépe reagují na inflaci. Takže si dej pozor, co vybíráš.

176 slov
1.8 minut čtení
14. 12. 2024
Blanka Hladíková
Blanka Hladíková