Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody státních dluhopisů oproti korporátním?

Jaké jsou hlavní výhody státních dluhopisů oproti korporátním?

Přemýšlím o investování a dostal jsem se k otázce, co vlastně vybrat mezi státními a korporátními dluhopisy. Vím, že státní dluhopisy jsou vydávány vládou a korporátní zase firmami, ale zajímalo by mě, jaké skutečně mají výhody ty státní v porovnání s těmi korporátními. Vím, že státní dluhopisy bývají považovány za bezpečnější variantu investice kvůli tomu, že je garantuje stát, ale co dalšího by mohlo hrát roli? Jak třeba vypadá stabilita výnosu u státních dluhopisů ve srovnání s těmi korporátními? Když si vezmu v úvahu riziko bankrotu firmy versus riziko státního defaultu, jak to ovlivňuje rozhodování investorů? A co likvidita? Je snadnější prodat státní dluhopisy než ty od firem? Zajímalo by mě také, jestli jsou výnosy ze státních dluhopisů obvykle nižší než u korporátních a jestli to má nějaký dopad na dlouhodobé investice. Když začnu investovat do státních dluhopisů, jak moc se mám obávat inflace? Mám pocit, že je toho hodně k zvažování a rád bych slyšel názory nebo zkušenosti ostatních. Díky za tipy!

163 slov
1.6 minut čtení
10. 8. 2023
Ladislav Říha
Ladislav Říha

Státní dluhopisy mají pár jasných výhod. Hlavně, jak říkáš, jsou považovány za bezpečnější, protože je zaručuje stát. Tím pádem je nižší riziko defaultu. U korporátních dluhopisů ti hrozí, že firma zkrachuje a můžeš přijít o peníze. Co se týče výnosů, státní dluhopisy většinou nabízejí nižší úročení než korporátní, ale to kompenzují větší stabilitou a menším rizikem. Takže pro dlouhodobé investice je to dobrá volba, když chceš bezpečí.

K likviditě – státní dluhopisy jsou obvykle snazší na prodej, protože je po nich větší poptávka a trh je stabilnější. Když se podíváš na inflaci, tak to je ošemetné. Vysoká inflace ti může sníst zisk z úroků. Proto je dobrý sledovat i inflaci, pokud plánuješ investice do státních dluhopisů na delší dobu.

Celkově si myslím, že je dobrý mít v portfoliu mix obojího. Pokud hledáš stabilitu a nízké riziko, státní dluhopisy jsou fajn volba.

139 slov
1.4 minut čtení
13. 10. 2024
Monika Kočová
Monika Kočová

Státní dluhopisy mají pár jasných výhod. Především, jako říkáš, jsou považovány za bezpečnější, protože je garantuje stát. To znamená, že riziko defaultu je mnohem nižší než u korporátních dluhopisů, kde může firma zkrachovat a ty o peníze přijdeš. Navíc státní dluhopisy jsou obvykle likvidnější – lépe se prodávají na trhu, což znamená, že když potřebuješ hotovost, nemusíš čekat dlouho na kupce. Co se týče výnosů, jo, většinou jsou nižší než u korporátních, ale to je prostě daň za tu jistotu. V dlouhodobém horizontu, pokud máš inflaci na paměti, může být problém, protože inflace ti "sežere" část reálného výnosu. Takže když investuješ do státních dluhopisů, je dobrý mít v hlavě i to riziko inflace a jak to ovlivní tvou návratnost. Ale pokud hledáš stabilitu a klid v duši, státní dluhopisy můžou být fajn volba.

133 slov
1.3 minut čtení
28. 12. 2023
Dominik Jirka
Dominik Jirka
Podobné otázky