Jaké jsou hlavní výhody státních dluhopisů oproti korporátním?
Přemýšlím o investování a dostal jsem se k otázce, co vlastně vybrat mezi státními a korporátními dluhopisy. Vím, že státní dluhopisy jsou vydávány vládou a korporátní zase firmami, ale zajímalo by mě, jaké skutečně mají výhody ty státní v porovnání s těmi korporátními. Vím, že státní dluhopisy bývají považovány za bezpečnější variantu investice kvůli tomu, že je garantuje stát, ale co dalšího by mohlo hrát roli? Jak třeba vypadá stabilita výnosu u státních dluhopisů ve srovnání s těmi korporátními? Když si vezmu v úvahu riziko bankrotu firmy versus riziko státního defaultu, jak to ovlivňuje rozhodování investorů? A co likvidita? Je snadnější prodat státní dluhopisy než ty od firem? Zajímalo by mě také, jestli jsou výnosy ze státních dluhopisů obvykle nižší než u korporátních a jestli to má nějaký dopad na dlouhodobé investice. Když začnu investovat do státních dluhopisů, jak moc se mám obávat inflace? Mám pocit, že je toho hodně k zvažování a rád bych slyšel názory nebo zkušenosti ostatních. Díky za tipy!