Charts.cz/Fórum/Jaké jsou trendy v pronájmu bytů po pandemii?

Jaké jsou trendy v pronájmu bytů po pandemii?

Před pár dny jsem se zamýšlel nad tím, jak se změnil trh s pronájmy bytů po pandemii. Všichni víme, že COVID-19 měl obrovský dopad na naše životy, ale jak to vlastně ovlivnilo pronájem bytů? V posledních měsících jsem si všiml, že lidé hodně mluví o tom, že se mění preference nájemců. Zajímalo by mě, jestli je pravda, že teď více lidí hledá prostory s domácími kancelářemi nebo většími byty kvůli remote worku. Jak se to odrazilo na cenách pronájmu? Je možné, že některé oblasti jsou teď populárnější než jiné? A co třeba trendy jako sdílené bydlení nebo "co-living" koncepty? Kolik lidí se teď stěhuje z velkých měst do menších obcí a jak to ovlivňuje nabídku a poptávku na trhu? Taky mě zajímá, jak si pronajímatelé přizpůsobují své nabídky, aby přilákali nové nájemníky. Možná jste si všimli nějakých zajímavých změn v inzerátech nebo cenách. Mnoho lidí také říká, že kvalita bydlení je pro ně teď důležitější než kdy dřív. Myslíte, že je to pravda? A co bezpečnostní opatření v bytech – hraje to roli při rozhodování nájemců? Chtěl bych slyšet vaše názory a zkušenosti s těmito trendy v pronájmu bytů po pandemii.

191 slov
1.9 minut čtení
26. 3. 2021
Pavel Řezáč
Pavel Řezáč

Jo, po pandemii se toho dost změnilo. Mnoho lidí začalo chtít větší byty, protože home office teď frčí. Takže byty s pracovním prostorem jsou na vzestupu a ceny za ně jdou nahoru, zatímco menší byty naopak klesají. Dokonce slyším, že lidi se stěhujou z velkých měst do menších obcí, kde je to levnější a klidnější. To určitě mění nabídku a poptávku na trhu.

Co se týče sdíleného bydlení, tak ty co-living koncepty asi taky nabírají na popularitě, ale spíš pro mladší generaci. No a pronajímatelé se teď snaží nabídnout víc – třeba zlepšují vybavení nebo přidávají služby jako úklid.

Kvalita bydlení se zdá být teď důležitější než dřív, lidi koukají i na bezpečnostní opatření jako dezinfekce a tak. Takže jo, je to prostě jiný trh teď.

126 slov
1.3 minut čtení
19. 7. 2024
Petra Hlaváčová
Petra Hlaváčová

Jo, pandemie fakt zamíchala s trhem pronájmu. Všiml jsem si, že spousta lidí teď hledá byty s nějakým pracovním prostorem, takže home office hraje velkou roli. Velké města jako Praha nebo Brno ztrácejí na popularitě, lidi se stěhujou do menších měst nebo na venkov, kde je klid a víc prostoru. Ceny pronájmů v těchto oblastech možná klesají, zatímco v okrajových částech velkých měst to může být naopak.

S tím sdíleným bydlením a co-living koncepty to taky nabralo nový směr, hlavně u mladých lidí, co chtějí ušetřit a mít komunitu. Kvalita bydlení je teď fakt důležitější než dřív, lidi hledají lepší vybavení a bezpečnostní opatření, to všechno hraje roli při výběru. A inzeráty se změnily – teď víc inzerentů zdůrazňuje věci jako rychlé internetové připojení nebo blízkost parků.

Zkrátka, trh se hodně proměnil a ti, co pronajímají, musí víc reagovat na potřeby nájemníků.

141 slov
1.4 minut čtení
10. 4. 2024
Rudolf Starý
Rudolf Starý