Charts.cz/Fórum/Co dělat, když ceny nemovitostí klesají?

Co dělat, když ceny nemovitostí klesají?

Zdravím, mám takový dotaz ohledně aktuální situace na trhu s nemovitostmi. V poslední době jsem si všiml, že ceny nemovitostí klesají a to mě začíná dost trápit, protože jsem plánoval investici do nemovitosti jako způsob, jak vytvořit pasivní příjem. Teď se bojím, že když ceny klesají, tak by to mohlo znamenat, že moje investice nebude mít takovou hodnotu, jakou bych si přál. Co bych měl v takové situaci dělat? Měl bych zkusit počkat, až ceny zase vzrostou, nebo je lepší investovat hned teď, když jsou nižší? Co byste mi doporučili? Máte nějaké osobní zkušenosti s obdobím poklesu cen nemovitostí? Jaké strategie jste použili a co se vám osvědčilo? A co vlastně znamená pokles cen pro dlouhodobé investice? Mám obavy z toho, že pokud ceny klesnou příliš nízko, tak se mi nevrátí ani moje náklady na údržbu nemovitosti. Jak to tedy vidíte vy? Děkuji za jakékoli rady a názory.

148 slov
1.5 minut čtení
23. 10. 2021
Daniela Strnadová
Daniela Strnadová

Když ceny nemovitostí klesají, je to složitá situace. Můžeš zkusit počkat, až se trh stabilizuje, ale to může trvat dlouho a nikdy nevíš, jestli ceny zase vzrostou. Na druhou stranu, pokud investuješ teď, můžeš se dostat k výhodnějším nabídkám. Záleží, jestli hledáš spíš rychlý zisk nebo dlouhodobý příjem.

Důležité je udělat si důkladný průzkum trhu. Zjisti, proč ceny klesají – jestli je to jen dočasné, nebo jestli je na trhu nějaký hlubší problém. Také se podívej na lokalitu. Některé oblasti se mohou vzpamatovat rychleji než jiné.

Osobně bych doporučil mít připravený plán, jak pokrýt náklady na údržbu a případné prázdné byty. Mít rezervu na horší časy se vždycky vyplatí. Zvaž i možnosti pronájmu – pokud budeš mít dobrého nájemníka i v nižších cenách, můžeš pokrýt náklady a čekat na lepší časy.

130 slov
1.3 minut čtení
30. 11. 2024
Eduard Jaroš
Eduard Jaroš

Když ceny nemovitostí klesají, je to fakt složitá situace. Můžeš se rozhodnout počkat, ale to není jistota, že ceny zase porostou. Někdy je lepší investovat teď, protože nízké ceny můžou znamenat skvělou příležitost, pokud si vybereš dobrou lokalitu a nemovitost. Z dlouhodobého hlediska pokles cen může být výhodný, pokud se trh nakonec otočí a ty máš nemovitost, která se zhodnotí. Pokud máš strach z nákladů na údržbu, zkus si spočítat, jaké bys měl pasivní příjmy z pronájmu. Dobrá strategie může být koupit nemovitost, co potřebuje trochu práce – to zas může přinést větší zisk. Mám zkušenosti s poklesem cen a investoval jsem v těžkých časech a nakonec se mi to vyplatilo. Rozhodně bych se nebál udělat krok zpět a zvážit všechny možnosti.

122 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Vladimíra Stehlíková
Vladimíra Stehlíková