Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší ETF na obnovitelné zdroje energie?

Jaký je nejlepší ETF na obnovitelné zdroje energie?

Zajímám se o investice do obnovitelných zdrojů energie a hodně jsem slyšel o ETF (burzovně obchodovaných fondech), které se zaměřují právě na tento sektor. Mám pocit, že investice do udržitelné energie bude v budoucnu stále důležitější, takže bych chtěl zjistit, které ETF jsou považovány za nejlepší v této oblasti. Slyšel jsem o několika fondech, ale není mi úplně jasné, jak hodnotit jejich výkonnost a co všechno bych měl brát v úvahu při výběru. Je dobré se dívat na poplatky, výnosy a také na to, jak široce jsou portfolio diverzifikována? Zajímají mě konkrétní doporučení od někoho, kdo už má zkušenosti s investováním do obnovitelných zdrojů přes ETF. Jaké máte názory na konkrétní fondy jako ICLN nebo TAN? Opravdu se vyplatí? A co třeba rizika spojená s těmito investicemi? Chci se ujistit, že dělám správnou volbu, protože investování je pro mě nová oblast a nechci udělat chybu. Pokud máte tipy na další ETF nebo cenné rady pro začátečníka v tomto odvětví, budu moc rád!

162 slov
1.6 minut čtení
26. 6. 2023
Eliška Havlíčková
Eliška Havlíčková

Investice do obnovitelných zdrojů energie jsou určitě zajímavé a ETF jsou skvělý způsob, jak se do toho dostat. ICLN a TAN jsou fakt populární, ICLN je ETF zaměřený na čistou energii a má dobré portfolio, zatímco TAN se soustředí hlavně na solární sektor, takže obě mají své výhody. Co se týče výkonnosti, tak bys měl kouknout na historické výnosy, ale pamatuj, že minulost není záruka budoucnosti. Poplatky za správu jsou taky důležitý – čím nižší, tím lepší pro tvé zisky. Rizika tu jsou, hlavně volatilita trhu a závislost na politice a regulacích. Takže doporučuji diversifikovat a případně investovat i do jiných ETF nebo akcií v tomto sektoru. Hlavně se neboj začít i s menšími částkami a postupně se učit.

119 slov
1.2 minut čtení
17. 1. 2024
Kateřina Odehnalová
Kateřina Odehnalová

Když se díváš na ETF zaměřené na obnovitelné zdroje energie, tak ICLN a TAN jsou docela populární volby. ICLN sleduje celosvětové akcie v sektoru čisté energie, a to je fajn pro diversifikaci. TAN se zaměřuje specificky na solární technologie, což může být zajímavý tip, pokud ti jde o slunce. Oba mají své klady a zápory.

Co se týče hodnocení výkonnosti, koukni na historické výnosy, ale pamatuj, že minulost není zárukou budoucnosti. Poplatky jsou důležité taky, snaž se vybrat fondy s nízkým expense ratio, abys neztrácel příliš na poplatcích.

Rizika? No, sektor obnovitelných zdrojů je dost volatilní, takže můžeš zažít velké výkyvy v hodnotě. Závisí hodně na politických rozhodnutích a globalních trendech. Kromě ICLN a TAN bych možná doporučil i PBW nebo QCLN. Zkus se dívat na to, jak je fond diverzifikovaný a do jakých konkrétních společností investuje.

Investování do obnovitelných zdrojů má potenciál růstu, ale buď připravený na rizika a čti si o tom co nejvíc informací. Je to zajímavá oblast, ale určitě si dej pozor na to, do čeho investuješ.

170 slov
1.7 minut čtení
24. 6. 2024
Viktor Malý
Viktor Malý