Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, které akcie mají největší šanci na růst?

Jak zjistit, které akcie mají největší šanci na růst?

Investování do akcií může být pro mnohé z nás oříškem, a proto se ptám, jak vlastně zjistit, které akcie by mohly mít v budoucnu největší potenciál na růst. Je jasné, že trh je velmi dynamický a tudíž je těžké předpovědět, které společnosti prosperují a jaký bude jejich vývoj. Vím, že existuje spousta různých metod, jak analyzovat akcie, jako je technická analýza nebo fundamentální analýza, ale je tu tolik informací, že se v tom člověk snadno ztratí. Mě zajímá, jestli jsou nějaké konkrétní ukazatele nebo faktory, které bych měl sledovat. Například sledujete nějaké specifické zprávy z odvětví? Jak důležité jsou finanční ukazatele jako P/E ratio nebo dividendový výnos? A co sentiment trhu – má smysl brát v úvahu názory analytiků nebo trendy na sociálních sítích? Dále bych rád věděl, jestli někdo z vás používá nějaké specializované nástroje nebo platformy pro analýzu akcií a jestli se vám osvědčily. Jak často byste měli svou investiční strategii přehodnocovat a podle čeho se rozhodujete při nákupu nebo prodeji akcií? Pokud máte nějaké tipy nebo rady ohledně toho, jak se orientovat v nabídkách na trhu a najít právě ty akcie s největším potenciálem na růst, budu moc rád za každou informaci. Zajímá mě i vaše osobní zkušenost s investováním do akcií – co vám fungovalo a co ne? Těším se na vaše příspěvky!

217 slov
2.2 minut čtení
30. 10. 2020
Eduard Roubal
Eduard Roubal

Jasně, investování do akcií je fakt složitý, ale pár tipů by mohlo pomoct. Základem je sledovat fundamentální ukazatele jako P/E ratio, což ti ukáže, jestli je akcie drahá nebo levná v porovnání s jejím ziskem. Dividendy taky můžou hodně napovědět – stabilní firmy je vyplácejí a mají pravděpodobně lepší vyhlídky.

Pak je dobrý koukat na trendy v odvětví. Když nějaké odvětví roste, většinou to táhne nahoru i firmy v něm. A sleduj zprávy, co se týče inovací nebo změn v pravidlech, to může hodně zamíchat kartami.

Sentiment trhu je taky důležitý. Názory analytiků nebo co se o firmě píše na sociálních sítích můžou ovlivnit ceny akcií. Takže je fajn mít přehled o tom, co se děje kolem.

Pokud jde o nástroje, já používám Bloomberg nebo Yahoo Finance – jsou tam dobré grafy a analýzy. Důležitý je i pravidelně přehodnocovat svou strategii, třeba každé čtvrtletí. Záleží na tvém stylu investing – jestli jsi spíš dlouhodobý investor nebo spekulant.

Osobně mi fungovalo investovat do firem, který znám a rozumím jim, než abych skákal po náhodných akcích. Tak držím palce, ať najdeš ty správný akcie!

178 slov
1.8 minut čtení
29. 3. 2024
Olga Šebestová
Olga Šebestová

Nejlepší způsob, jak zjistit, které akcie mají největší šanci na růst, je kombinovat různé přístupy. Určitě se zaměř na fundamentální analýzu – sleduj P/E ratio, EPS a růst tržeb. Když vidíš, že firma má stabilní ziskovost a roste i v těžkých časech, může to být dobrý signál. Také sleduj zprávy z odvětví, jako jsou nové trendy nebo technologie, které by mohly ovlivnit poptávku.

Technická analýza taky může pomoct, ale je hodně subjektivní. Zkus se podívat na grafy a trendy – support a resistance úrovně ti můžou napovědět, kdy by bylo dobré nakupovat nebo prodávat.

Sentiment trhu je důležitý – názory analytiků a sociální sítě ti dají pohled na to, jak veřejnost vnímá danou firmu. Ale pozor, někdy může být názor davu zavádějící.

Co se týče nástrojů, já používám několik webů na analýzu akcií, třeba Yahoo Finance nebo Seeking Alpha. Tam najdeš dobré analýzy a komentáře od odborníků.

Investiční strategii bych doporučil přehodnocovat minimálně jednou za čtvrt roku. Snažím se držet dlouhodobého pohledu – pokud je firma fundamentálně silná, tak ji neprodávám jen kvůli krátkodobým výkyvům. Osobně mi pomohlo investovat do sektorů, které znám nebo mě zajímají – tak mám lepší představu o tom, co se děje.

194 slov
1.9 minut čtení
12. 2. 2024
Lenka Holušová
Lenka Holušová