Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejčastější podvody v DeFi a jak se jim vyhnout?

Jaké jsou nejčastější podvody v DeFi a jak se jim vyhnout?

V poslední době se stále častěji setkávám s informacemi o různých podvodech, které se dějí v oblasti decentralizovaných financí, známých jako DeFi. Zajímalo by mě, jaké jsou ty nejběžnější typy podvodů, na které si mám dávat pozor, když investuji do kryptoměn nebo využívám různé DeFi platformy. Slyšel jsem o pump and dump schématech, rug pulls a různých phishingových útocích, ale nevím přesně, jak to všechno funguje a jak se tomu vyhnout. Mohli byste mi prosím přiblížit, co se skrývá za těmito termíny a jakým způsobem mohu ochránit své investice? Jak poznám, že je nějaká platforma nebo projekt podezřelý? Je něco, co bych měl mít na paměti, když dělám due diligence před investováním? A existují nějaké konkrétní nástroje nebo zdroje informací, které mi mohou pomoci rozpoznat potenciální podvody? Velice bych ocenil rady od zkušenějších investorů, kteří už s tímto světem mají nějaké zkušenosti. Díky moc!

144 slov
1.4 minut čtení
17. 8. 2024
Rudolf Bureš
Rudolf Bureš

Takže, co se týče podvodů v DeFi, těch je opravdu několik a je dobré si dávat pozor. Jedním z nejčastějších je rug pull, což je vlastně, když vývojáři vezmou peníze od investorů a zmizí. Tohle se děje často u neznámých projektů, takže je důležité si zjistit, kdo za projektem stojí, jestli mají nějakou historii nebo reference. Pak tu máme pump and dump schémata, kde se uměle zvedne cena nějakého tokenu, aby se na tom pár lidí obohatilo a ostatní pak prodělali. Obecně platí, že pokud něco zní příliš dobře na to, aby to byla pravda, tak to asi nebude pravda.

Phishingový útoky jsou další věc – to jsou třeba falešný weby nebo e-maily snažící se ukrást tvé přihlašovací údaje. Tady pomůže vždycky kontrolovat URL adresu a nikdy nezadávat soukromé klíče nikam, kde to nevypadá legit.

Při due diligence je dobrý prozkoumat whitepaper projektu, komunitu kolem něj (např. Discord nebo Twitter), a hlavně sledovat audit smart kontraktů. Jestliže žádný audit není, tak bacha. Existují i nástroje jako Dune Analytics nebo Etherscan, kde můžeš sledovat transakce a zjistit víc o aktivitě daného tokenu.

No a nakonec – buď opatrný s investicemi do nových projektů a radši do toho investuj víc času než peněz. Radši investuj do projektů s jasným plánem a transparentností.

207 slov
2.1 minut čtení
27. 4. 2023
Alois Žižka
Alois Žižka

V DeFi je fakt hodně podvodů, na co si dávat pozor. Pump and dump schémata jsou jasná – někdo uměle zvedne cenu tokenu, pak to prodá a ostatní zůstávají s prázdnýma rukama. Rug pulls znamenají, že vývojáři naberou peníze od investorů a pak prostě zmizí s cash. Phishingový útok je další klasika, kdy ti někdo pošle falešnej link, kde si myslíš, že se přihlašuješ na svou peněženku, ale ve skutečnosti dáváš data hackerům.

Jak se tomu bránit? Důležitý je dělat due diligence. Zjistit, kdo za projektem stojí, jestli mají nějakou historii a jak vypadají jejich smart kontrakty. Když vidíš projekt s anonymními vývojáři nebo bez jasné roadmapy, zpozorni. Pak se dívej na komunity na Redditu nebo Discordu, co říkají o projektu. Pokud je tam hodně negativních komentářů, radši se tomu vyhni.

Existují i nástroje jako DEXTools nebo Token Sniffer, který ti může ukázat rizika spojená s tokenem. A nezapomeň si chránit své privátní klíče a nikdy nesdělovat svá hesla nikomu. Je dobrý mít víc informací a být opatrný než litovat později.

169 slov
1.7 minut čtení
4. 1. 2022
Jindřich Musil
Jindřich Musil