Charts.cz/Fórum/Co zahrnout do portfolia, když je trh nestabilní?

Co zahrnout do portfolia, když je trh nestabilní?

Když se podívám na současnou situaci na trhu, mám v hlavě spoustu otázek. Jak vlastně sestavit portfolio v době, kdy je trh tak nestabilní? Měly by být mé investice více diverzifikované, nebo mám vsadit na určité oblasti jako jsou kryptoměny, akcie nebo nemovitosti? Zajímalo by mě, jestli se vyplatí přemýšlet o alternativních investicích, jako jsou NFT nebo nějaké formy pasivního příjmu. Co třeba zahrnout do portfolia, abych to měl vyvážené a méně riskantní? Jaké typy aktiv by mohly být v této době bezpečnější? Je lepší mít větší část v hotovosti, nebo investovat do zlata či jiných komodit? A co nemovitosti – má smysl se na ně nyní zaměřit, nebo je lepší počkat? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Co byste doporučili zahrnout do portfolia právě teď, když je situace tak nejistá? Jak se připravit na případné výkyvy a jak mít vše pod kontrolou? Mám toho hodně na srdci a rád bych slyšel váš názor!

155 slov
1.6 minut čtení
26. 2. 2023
Soňa Prokopová
Soňa Prokopová

Když je trh nestabilní, tak bych asi šel do větší diverzifikace. Třeba rozložit investice napříč různými sektory jako technologie, zdravotnictví a energie. Kryptoměny můžou být fajn, ale jsou dost rizikové, takže bych s nimi asi nešel na více než 5-10% portfolia. Zlato a jiné komodity by mohly poskytnout nějakou stabilitu – historicky to funguje jako bezpečná síť v nejistých časech. Hotovost je super pro flexibilitu, ale nesmíš zapomenout, že inflace ji žere. Možná zainvestovat do nemovitostí, pokud máš v plánu dlouhodobý pronájem, ale teď to bude asi složitější kvůli vyšším úrokovým sazbám. NFT? To je spíš spekulativní záležitost a já bych do toho nešel, pokud nemáš fakt dobré znalosti trhu. Pokud chceš pasivní příjem, sleduj dividendové akcie nebo REITs. Hlavně se nezapomínej dívat na celkovou strategii a pravidelně rebalancovat portfolio, aby ses udržel v rovnováze.

135 slov
1.4 minut čtení
17. 10. 2024
Dana Pernicová
Dana Pernicová

Když je trh nestabilní, doporučuji zaměřit se na diversifikaci. Mít rozmanité portfolio je klíčový krok, aby ses vyhnul velkým ztrátám v jedné oblasti. Myslím, že bys měl mít mix akcií, dluhopisů a alternativních investic. Kryptoměny jsou sice lákavé, ale spíš jako menší část portfolia, protože jsou dost volatilní.

Zlato a další komodity můžou být solidní investicí v těhle časech nejistoty, protože mají tendenci držet hodnotu. Hotovost je taky dobrá, umožňuje ti rychle reagovat na příležitosti nebo poklesy trhu. Co se týče nemovitostí, záleží na lokalitě a trhu, ale pokud máš možnost investovat do nemovitostí s dobrým výnosem z nájmu, může to dávat smysl.

Alternativní investice jako NFT nebo crowdfundované projekty můžou být zajímavé, ale měj se na pozoru – většinou jsou riskantnější. Zkus mít jasnou strategii a pravidelně sledovat vývoj trhu. Příprava na výkyvy znamená mít plán B a být flexibilní, abys mohl rychle upravit své investice podle situace.

147 slov
1.5 minut čtení
15. 12. 2024
Jana Vlková
Jana Vlková