Charts.cz/Fórum/Jak si mám vybrat akcie, abych měl dobrý mix v portfoliu?

Jak si mám vybrat akcie, abych měl dobrý mix v portfoliu?

Přemýšlím o investování do akcií a chtěl bych se poradit, jak si vlastně vybrat ty správné, abych měl dobře diversifikované portfolio. Zajímalo by mě, jestli je lepší zaměřit se na různé sektory, nebo třeba kombinovat velké a malé firmy. Jak důležité je mít v portfoliu akcie z různých odvětví, jako jsou technologie, zdravotnictví nebo energetika? A co třeba zahraniční akcie? Mám investovat i do těch, nebo se raději držet českého trhu? Zaujal mě také koncept hodnotových versus růstových akcií, ale nejsem si jistý, jak to správně kombinovat. Které faktory bych měl při výběru akcií brát v úvahu? Jak moc se od sebe liší strategie pro začátečníka a zkušeného investora? Mám si dělat vlastní analýzu, nebo se spolehnout na doporučení odborníků? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří už mají nějaké zkušenosti s investováním do akcií a vytvořením vyváženého portfolia.

141 slov
1.4 minut čtení
9. 10. 2024
Ondřej Pazdera
Ondřej Pazdera

Když chceš mít dobrej mix v portfoliu, tak je fakt důležitý zaměřit se na různý sektory. Jestli investuješ jen do jedný oblasti, třeba jen technologie, tak riskuješ, že když to spadne, tak na tom budeš dost špatně. Takže klidně kombinuj technologie, zdravotnictví, energetiku a další – to ti dá větší stabilitu. Co se týče velkých vs. malých firem, obojí má svý výhody – velký firmy jsou stabilnější, ale malý můžou přinést větší zisky. Zahraniční akcie jsou super taky, český trh je malej a omezený. Takže klidně investuj i do zahraničí, ale sleduj tamní trhy a ekonomiku.

K tomu hodnotový vs. růstový akcie – to je o tom, co hledáš. Růstový akcie jsou pro ty, co chtějí rychlej růst a nebojí se rizika, hodnotový akcie zas nabízejí větší jistotu a dividendy. Na začátku je fajn soustředit se na to jednoduchý a nekombinovat toho moc najednou. Pak si můžeš udělat vlastní analýzu nebo se podívat na doporučení odborníků – oboje má svý pro a proti. Mnoho lidí dělá chybu v tom, že se spoléhají jen na rady druhých bez vlastního zkoumání.

Pokud jsi začátečník, drž se základních věcí a postupně se uč. Zkušenější investoři už možná víc experimentují s různými strategiemi a mají víc informací o trhu. Investování je dlouhá hra, takže buď trpělivej a nepanikař, když něco klesne.

215 slov
2.2 minut čtení
17. 1. 2025
Tereza Strnadová
Tereza Strnadová

Dobrý mix v portfoliu znamená mít akcie z různých sektorů, jako jsou technologie, zdravotnictví nebo energetika. To ti pomůže rozložit riziko. Doporučuje se mít jak velké firmy, které jsou stabilní, tak i menší, které mohou růst rychleji. Zahraniční akcie jsou taky fajn, přinášejí diverzifikaci a šanci na větší zisky. Co se týče hodnotových versus růstových akcií, kombinovat je může být moudré – hodnotové akcie ti při poklesu trhu stabilizují portfolio, zatímco růstové ti můžou přinést vyšší zisk v dobrých časech.

Při výběru akcií sleduj faktory jako finanční zdraví firmy, odvětvové trendy a konkurenci. Pro začátečníka je dobré začít s pasivnější strategií a třeba kopírovat ETF nebo sledovat doporučení odborníků. Zkušenější investoři si už dělají vlastní analýzy a víc riskují. Hlavně si dej pozor na to, abys to nepřežil s jedním sektorem nebo diskutabilními akciemi. Vytvořit vyvážené portfolio chce čas a zkušenosti.

140 slov
1.4 minut čtení
2. 1. 2025
Antonín Daněk
Antonín Daněk