Charts.cz/Fórum/Kde koupit NFT a jak začít investovat?

Kde koupit NFT a jak začít investovat?

Zdravím všechny, přemýšlím o tom, že bych se chtěl pustit do světa NFT, ale nějak se mi to nezdá úplně jednoduché. Mám pár otázek, které mě trápí. Nejprve, kde vlastně začít? Kde se dají koupit NFT? Slyšel jsem něco o různých platformách a tržištích, ale mám pocit, že je jich hodně a nevím, která je ta správná. Jaké jsou ty nejznámější místa pro nákup NFT? A co takové OpenSea nebo Rarible – jsou opravdu spolehlivé? Jak si vybrat to správné NFT, když je jich tolik? Je dobré investovat do něčeho, co mě osobně zajímá, nebo se mám řídit trendem a tím, co je momentálně populární? A co cena – jak zjistit, kolik za konkrétní NFT zaplatit? Co když chci prodat své NFT později, jak to funguje? Je v tom nějaký skrytý poplatek nebo něco takového? Rád bych se také dozvěděl něco o kryptoměnách – je nutné mít nějakou kryptoměnu na nákup NFT? Jaké peněženky jsou doporučované pro uchování NFT? A co bezpečnost, jak ochránit své investice před hackery nebo ztrátou? Je nějaká literatura nebo zdroje, které by mi mohly pomoci lépe pochopit tento svět? Děkuji za jakoukoli radu alebo zkušenosti.

190 slov
1.9 minut čtení
30. 10. 2022
Bohuslav Jiránek
Bohuslav Jiránek

Jasně, začít s NFT může bejt trochu chaos, ale je to v pohodě. Takže první věc, potřebuješ kryptoměnu, většinou ETH, protože většina NFT běží na Ethereum síti. Vytvoř si nějakou peněženku jako MetaMask, je to docela populární a snadno se s ní pracuje. Pak můžeš nakoupit ETH na burze jako Coinbase nebo Binance.

Co se týče tržišť, OpenSea je asi nejznámější a má fakt široký výběr. Rarible taky není špatný a je zajímavý pro tvůrce, protože umožňuje mintovat vlastní NFT. Obě platformy jsou celkem spolehlivé, ale vždycky si dej pozor na podvodníky – ověřuj si projekte.

Když vybíráš NFT, je dobrý se zamyslet nad tím, co tě osobně baví. Trendy můžou rychle zmizet a pak si akorát říkáš "proč jsem to koupil". Cena záleží hodně na poptávce a raritě – podívej se na historii prodeje podobných NFT.

Pokud chceš později prodat, tak většinou stačí jen kliknout na nabídku prodeje na tržišti. Jo, buď připraven na poplatky za gas (to jsou ty transakční poplatky na ethereu) – to může být dost vysoký v rušných obdobích.

A ohledně bezpečnosti – vždycky si zálohuj seed frázi svojí peněženky a nikdy ji nesdílej. Pořád sleduj novinky ve světě NFT a kryptoměn – nějaké fóra, Youtube videa nebo podcasty ti můžou hodně pomoct. Hodně štěstí!

208 slov
2.1 minut čtení
17. 1. 2025
Blanka Kříčková
Blanka Kříčková

Takže, pokud chceš začít s NFT, tak první věc, co potřebuješ, je kryptoměnová peněženka. Třeba MetaMask je hodně populární a jednoduchá na použití. Pak si musíš koupit trochu Etheru (ETH), protože většina NFT funguje na síti Ethereum. Můžeš to udělat na burzách jako Coinbase nebo Binance.

Když máš peněženku a ETH, můžeš vyrazit na tržiště jako OpenSea nebo Rarible. Obě jsou dost známé a mají širokou nabídku, ale dávej pozor na poplatky za gas, což jsou náklady na transakce v síti Ethereum.

Co se týká výběru NFT, je dobrý se řídit tím, co tě osobně baví, ale i tak sleduj trendy, protože některé projekty můžou vzrůst na hodnotě. Podívej se na historii cen a likviditu – jestli se dané NFT dobře prodává.

Když chceš prodat své NFT, můžeš to udělat přímo na stejných tržištích. Ale nezapomeň na poplatky za prodej – většinou si vezmou nějaké procento z ceny.

Bezpečnost je důležitá: nikdy nesdílej své soukromé klíče a vždy používej dvoufázové ověření tam, kde to jde. Co se literatury týče, mrkni na YouTube videa nebo Reddit komunity – tam najdeš spoustu užitečných rad a tipů. Takže hodně štěstí s investováním!

189 slov
1.9 minut čtení
7. 12. 2023
Jindřich Němec
Jindřich Němec