Kdy bych měl zvážit nákup dluhopisů z jiných zemí?
Chtěl bych se zeptat, kdy je vlastně dobré přemýšlet o tom, že bych začal investovat do dluhopisů z jiných zemí. Slyšel jsem, že to může být výhodné, ale není mi jasné, za jakých okolností bych měl takový krok udělat. Mám na mysli především otázku toho, jaké faktory by měly hrát roli při rozhodování. Je to třeba v době, kdy se v mé vlastní zemi očekává ekonomická krize, nebo když úrokové sazby začnou klesat? Mohlo by také mít smysl podívat se na konkrétní země, které mají stabilní politickou situaci a silnou ekonomiku? A co třeba měnové riziko – to je něco, co bych měl mít na paměti? Opravdu se vyplatí diverzifikovat svůj investiční portfólio i na mezinárodní úrovni nebo raději zůstat u domácích dluhopisů? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní případy, kdy lidé vydělali na zahraničních dluhopisech více než na těch českých. Víte někdo, jaká jsou možná úskalí takového investování a jestli jsou nějaké specifické strategie, které bych měl zvážit? Díky za jakékoli tipy či zkušenosti!