Charts.cz/Fórum/Mám prodat akcie a přejít na ETF, co si o tom myslíte?

Mám prodat akcie a přejít na ETF, co si o tom myslíte?

Zvažuju, jestli by nebylo rozumné prodat některé ze svých akcií a místo toho investovat do ETF. Mám pár akcií, které jsem držel už nějakou dobu a sice se mi zdá, že se vyplatí v dlouhodobém horizontu, ale poslední dobou se obávám volatility trhu. Na jedné straně je to vzrušující, sledovat, jak akcie rostou a klesají, ale na druhé straně mě stresuje ta nejistota. Slyšel jsem, že ETF mohou být lepší volbou pro diversifikaci portfolia, což by mi mohlo pomoci snížit riziko. Ale zároveň bych nechtěl přijít o potenciální zisky, pokud by mé akcie měly ještě větší růst. Jak to vidíte vy? Máte někdo zkušenosti s přechodem z individuálních akcií na ETF? Jaké jsou výhody a nevýhody tohoto kroku? Je rozumné prodávat akcie v této době nebo je lepší počkat a uvidět, co se stane? Rád bych slyšel vaše názory a rady ohledně této situace. Děkuji předem!

146 slov
1.5 minut čtení
21. 7. 2024
Věra Dušková
Věra Dušková

Takže, prodávat akcie a přejít na ETF? To je celkem těžká otázka. Na jednu stranu, ETF fakt můžou hodně pomoct s diversifikací a snížit riziko. Když máš akcie jednotlivých firem, je to dost o štěstí, co se týče jejich výkonu. S ETF si rozložíš investici mezi víc firem a tím pádem se ti snižuje šance na velký propad.

Ale chápu, že mít akcie může být vzrušující, zvlášť pokud se ti daří. Možná by bylo dobré udělat nějaký kompromis – třeba prodat jen část akcií a zbytek nechat v těch, co si myslíš, že mají potenciál. A nebo alespoň sledovat trh a počkat na lepší chvíli. Takže jo, zvaž to důkladně a klidně se podívej na další možnosti investování. Hodně štěstí!

120 slov
1.2 minut čtení
14. 2. 2022
Kristýna Vyskočilová
Kristýna Vyskočilová

Pokud máš akcie, co už nějakou dobu držíš a máš z nich dobrý pocit, tak to je v pořádku. Ale ETF mají určitě svoje výhody. Diversifikace je fakt důležitá, hlavně teď, když je trh dost nestabilní. Akcie můžou mít velký potenciál růstu, ale taky s sebou nesou vyšší riziko. Přechod na ETF ti může pomoct rozložit riziko mezi víc sektorů a tím snížit vliv jednoho špatného rozhodnutí. Na druhou stranu, když prodáš akcie, co se ti osvědčily, můžeš přijít o budoucí zisky. Hlavně zvaž, co je pro tebe důležitější – stabilita nebo potenciální vysoké zisky. Osobně bych doporučil udělat mix – třeba část akcií prodat a část investovat do ETF. Tak se vyhneš velkým ztrátám a zároveň si necháš šanci na zisk.

122 slov
1.2 minut čtení
20. 4. 2024
Zuzana Strnadová
Zuzana Strnadová