Charts.cz/Fórum/Jak ETF pomáhají s rizikem při investování?

Jak ETF pomáhají s rizikem při investování?

Zajímalo by mě, jak vlastně ETF (Exchange Traded Funds) fungují a jak mi mohou pomoci snížit riziko, když investuji. Vím, že jsou to vlastně jako akciové fondy, ale obchoduje se s nimi na burze jako s akciemi. Mám pocit, že to může být dobrá cesta, jak diverzifikovat moje investice bez toho, abych musel kupovat jednotlivé akcie. Ale jak přesně to funguje v praxi? Četl jsem, že ETF mohou obsahovat různé druhy aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy nebo dokonce komodity. Jak to všechno ovlivňuje riziko? Opravdu je investování do ETF méně riskantní než kupování jednotlivých akcií? A jaký má vliv na moje portfolio, když například investuji do ETF sledující různé sektory nebo regiony? Jsou tu nějaké nevýhody, které bych měl mít na paměti? Prostě bych rád získal nějaké praktické tipy nebo zkušenosti od vás, kdo už s ETF máte zkušenosti. Jaký je váš názor na tuto formu investování a co byste doporučili někomu, kdo teprve začíná?

155 slov
1.6 minut čtení
18. 6. 2023
Miroslava Dvořáková
Miroslava Dvořáková

ETF jsou fakt fajn pro snížení rizika. Když do nich investuješ, tak vlastně kupuješ kousek celého balíku aktiv - třeba akcie, dluhopisy nebo komodity. To znamená, že nemáš všechno vsazené na jednu kartu jako při nákupu jednotlivých akcií. Když jedna akcie v ETF zklame, ostatní můžou držet hodnotu, takže to pomáhá vyrovnat ztráty.

Můžeš najít ETF zaměřené na různé sektory nebo regiony, což ti dá příležitost diversifikovat portfolio ještě víc. Například, pokud investuješ do ETF s technologickými akciemi a zároveň i do zdravotnictví, tak se ti sníží riziko spojené s výkyvy v jednom odvětví.

Jasně, mají i nevýhody - třeba poplatky a někdy nižší výnosy ve srovnání s úspěšnými jednotlivými akciemi, ale pro začátečníka je to super způsob, jak vklouznout do investování. Takže pokud teprve začínáš, ETF bych určitě doporučil. Hlavně si dej pozor na to, jaké ETF vybíráš a jaké jsou jejich poplatky.

143 slov
1.4 minut čtení
2. 2. 2025
Robert Žák
Robert Žák

ETF fakt můžou být super způsob, jak investovat a snížit riziko. V podstatě ti umožňují koupit si kousek různých akcií nebo jiných aktiv v jednom balíčku, což je skvělý pro diverzifikaci. Když investuješ do ETF, tak místo toho, abys kupoval jednotlivé akcie a riskoval, že nějaká firma krachne, rozložíš si riziko mezi víc firem nebo sektorů. Třeba ETF zaměřený na technologie ti dá přístup k víc než jedné společnosti jako je Apple nebo Microsoft, což je fajn.

A jo, ty ETF můžou obsahovat i jiné věci než akcie – třeba dluhopisy nebo komodity, takže můžeš mít ještě širší spektrum. Z toho důvodu bys měl mít menší šanci na velké ztráty, když se něco pokazí v jednom sektoru. Ale pozor, i když to může být méně riskantní než kupovat jednotlivé akcie, pořád to má svá rizika. Můžeš mít třeba nízkou likviditu u některých ETF nebo vyšší poplatky.

Když začínáš, doporučuji zkoumat ETF, které sledují široké indexy jako S&P 500 nebo MSCI World. Ty ti dají dobrou expozici do různých sektorů a regionů během chvilky. Ale pořád se dívej na poplatky a výkon fondů. A nezapomeň, že nic není bez rizika, takže investuj podle svých možností a cílů.

195 slov
2 minut čtení
28. 1. 2025
Karolína Havlová
Karolína Havlová