Proč se říká, že zlato chrání proti inflaci?
V poslední době slýchám hodně o tom, jak zlato je taková bezpečná investice, která údajně chrání proti inflaci. Zajímalo by mě, co to vlastně znamená. Jak to, že když ceny rostou a peníze ztrácejí hodnotu, zlato jako by naopak získávalo na ceně? Mám pocit, že to souvisí s tím, jak lidé vnímají hodnotu peněz a majetku. Když inflace narůstá, tak mnozí investoři prý utíkají k zlatu, protože jim přijde jako jistější volba. Je to pravda? V čem je zlato tak výjimečné oproti jiným aktivům, jako jsou akcie nebo nemovitosti? A co třeba kryptoměny? Ty také mají svá rizika a nejistoty, takže je možné, že by zlato mohlo být lepší variantou pro uchování hodnoty? Můžete mi prosím objasnit, co vlastně stojí za tímto tvrzením o zlatě a inflaci? Jak přesně funguje tato ochrana? Je to jen mýtus nebo existují nějaké historické příklady, které to dokazují? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak investice do zlata může ovlivnit moje portfolio a jestli bych měl zvažovat jeho zařazení do svých finančních plánů. Děkuji!