Má ETF vliv na mé daňové přiznání, když prodám akcie?
Zajímalo by mě, jak to vlastně je s těmi ETF a daněmi. Pokud prodávám akcie, které jsou součástí ETF, jak to ovlivní mé daňové přiznání? Platí se nějaké daně z kapitálových zisků, i když ty akcie nejsou přímo moje, ale jsou v rámci fondu? A co když prodám ETF jako celek, změnilo by to něco? Měl bych se bát nějakých skrytých poplatků nebo povinností, o kterých jsem zatím neslyšel? Také by mě zajímalo, jestli je lepší mít investice ve formě ETF nebo přímo v jednotlivých akciích z hlediska daní. Jak to vlastně funguje, pokud jde o výplatu dividend z ETF? Musím je zahrnout do daňového přiznání, nebo mají nějakou výjimku? Ještě bych rád věděl, jestli se něco mění podle toho, kolik peněz si vydělám nebo jak dlouho ty akcie držím. Dělá se nějaké rozlišování mezi krátkodobými a dlouhodobými zisky i u těchto fondů? Vím, že daňové zákony se mohou různit podle země, takže mě zajímá hlavně situace v České republice. Kdo mi vlastně poradí nejlíp? Mám se obrátit na nějakého odborníka na daně, nebo stačí jen projít informace na internetu? Díky za každou radu!