Charts.cz/Fórum/Má ETF vliv na mé daňové přiznání, když prodám akcie?

Má ETF vliv na mé daňové přiznání, když prodám akcie?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s těmi ETF a daněmi. Pokud prodávám akcie, které jsou součástí ETF, jak to ovlivní mé daňové přiznání? Platí se nějaké daně z kapitálových zisků, i když ty akcie nejsou přímo moje, ale jsou v rámci fondu? A co když prodám ETF jako celek, změnilo by to něco? Měl bych se bát nějakých skrytých poplatků nebo povinností, o kterých jsem zatím neslyšel? Také by mě zajímalo, jestli je lepší mít investice ve formě ETF nebo přímo v jednotlivých akciích z hlediska daní. Jak to vlastně funguje, pokud jde o výplatu dividend z ETF? Musím je zahrnout do daňového přiznání, nebo mají nějakou výjimku? Ještě bych rád věděl, jestli se něco mění podle toho, kolik peněz si vydělám nebo jak dlouho ty akcie držím. Dělá se nějaké rozlišování mezi krátkodobými a dlouhodobými zisky i u těchto fondů? Vím, že daňové zákony se mohou různit podle země, takže mě zajímá hlavně situace v České republice. Kdo mi vlastně poradí nejlíp? Mám se obrátit na nějakého odborníka na daně, nebo stačí jen projít informace na internetu? Díky za každou radu!

184 slov
1.8 minut čtení
24. 7. 2023
Eva Švandová
Eva Švandová

Takže k těm ETF a daním. Když prodáš ETF, tak se to považuje za prodej podkladových aktiv, takže z toho můžeš mít kapitálový zisk, který se daní. Daně z kapitálových zisků se v ČR platí, pokud jsi akcie držel méně než 3 roky, pak platíš 15 % ze zisku. Když prodáváš akcie v rámci ETF, tak to bude na stejné bázi, jako bys prodával jednotlivé akcie. Dividendy z ETF musíš zahrnout do přiznání, pokud ti nějaké vyplácejí, daň je tam také 15 %, ale je to už stržené automaticky většinou. Co se týče skrytých poplatků, tak pozor na poplatky fondu samotného a případně poplatky za správu. Rozdíl mezi krátkodobými a dlouhodobými zisky tam je taky, takže pokud držíš ETF nebo akcie dlouho, tak ti to může snížit daňovou povinnost. Když máš nějaký větší příjem, tak se ti to může promítnout do celkové daňové povinnosti. Asi nejlepší je fakt se poradit s odborníkem na daně, abys měl jistotu a věděl přesně, jak na to. Informací na netu je spousta, ale když jsi v tomhle nováček, tak odborník může ušetřit spoustu problémů.

180 slov
1.8 minut čtení
26. 5. 2024
Zdeněk Horák
Zdeněk Horák

Pokud prodáš ETF nebo akcie, co jsou v něm, tak to má vliv na tvoje daně. Zisk z prodeje se počítá jako kapitálový zisk, a to i když ty akcie nejsou přímo tvoje. Když prodáš ETF jako celek, zaplatíš daně na základě toho, kolik jsi vydělal. Skryté poplatky většinou nejsou, ale měj na paměti poplatky za správu fondu, což může ovlivnit tvé výnosy.

Ohledně dividend, pokud dostáváš dividendy z ETF, tak ty se taky musí zahrnout do daňového přiznání. Není tam žádná výjimka. Jak dlouho ty akcie držíš, hraje roli - krátkodobé zisky (do 3 let) se daní jinak než dlouhodobé (nad 3 roky). V Česku to funguje tak, že pokud jsi v zisku, můžeš to zdanit stejně jako u běžných akcií.

Když si nejsi jistý, tak určitě doporučuji poradit se s odborníkem na daně. Na internetu je spousta informací, ale expert ti to vysvětlí konkrétně pro tvoji situaci. Není to téma k podcenění.

152 slov
1.5 minut čtení
3. 12. 2024
Michal Černý
Michal Černý