Jak vybrat mezi podílovými fondy a ETF pro mé investice?
Už nějakou dobu přemýšlím o investicích a narazil jsem na dvě možnosti, které se mi zdají zajímavé - podílové fondy a ETF. Obě mají své výhody a nevýhody, ale vůbec si nejsem jistý, jak se rozhodnout, která z těchto možností je pro mě ta pravá. Rád bych se dozvěděl víc o tom, co vlastně podílové fondy a ETF obnášejí. Je pravda, že podílové fondy jsou více spravované a nabízejí profesionálního správce, zatímco ETF jsou spíše pasivní investice? Mám také pocit, že poplatky u ETF mohou být nižší, což by mohlo být pro dlouhodobého investora výhodné. Ale co když chci mít přístup k různým strategickým aktivům nebo specializovaným sektorům? Jaké jsou vlastně hlavní rozdíly v likviditě mezi těmito dvěma typy investic? A co daňové aspekty? Je pravda, že u ETF je to jednodušší? Mám strach z volatility trhu a nevím, jestli se raději spolehnout na diverzifikaci v rámci podílového fondu nebo využít flexibilitu ETF. Kdybych chtěl například investovat pravidelně menší částky, je lepší volba podílový fond nebo ETF? Jaké faktory bych měl zvážit při rozhodování? Chtěl bych slyšet názory lidí, kteří mají s jednou nebo oběma možnostmi zkušenosti. Jak jste se rozhodovali vy a co byste doporučili někomu, kdo je v podobné situaci?