Charts.cz/Fórum/Jak vybrat mezi podílovými fondy a ETF pro mé investice?

Jak vybrat mezi podílovými fondy a ETF pro mé investice?

Už nějakou dobu přemýšlím o investicích a narazil jsem na dvě možnosti, které se mi zdají zajímavé - podílové fondy a ETF. Obě mají své výhody a nevýhody, ale vůbec si nejsem jistý, jak se rozhodnout, která z těchto možností je pro mě ta pravá. Rád bych se dozvěděl víc o tom, co vlastně podílové fondy a ETF obnášejí. Je pravda, že podílové fondy jsou více spravované a nabízejí profesionálního správce, zatímco ETF jsou spíše pasivní investice? Mám také pocit, že poplatky u ETF mohou být nižší, což by mohlo být pro dlouhodobého investora výhodné. Ale co když chci mít přístup k různým strategickým aktivům nebo specializovaným sektorům? Jaké jsou vlastně hlavní rozdíly v likviditě mezi těmito dvěma typy investic? A co daňové aspekty? Je pravda, že u ETF je to jednodušší? Mám strach z volatility trhu a nevím, jestli se raději spolehnout na diverzifikaci v rámci podílového fondu nebo využít flexibilitu ETF. Kdybych chtěl například investovat pravidelně menší částky, je lepší volba podílový fond nebo ETF? Jaké faktory bych měl zvážit při rozhodování? Chtěl bych slyšet názory lidí, kteří mají s jednou nebo oběma možnostmi zkušenosti. Jak jste se rozhodovali vy a co byste doporučili někomu, kdo je v podobné situaci?

202 slov
2 minut čtení
3. 1. 2025
Dominik Volf
Dominik Volf

Takže, když se rozhoduješ mezi podílovými fondy a ETF, tak to chceš probrat. Podílové fondy jsou většinou aktivně spravované, což může znamenat, že máš profesionálního správce, který se snaží překonat trh. Ale to taky často znamená vyšší poplatky. Na druhou stranu ETF jsou spíš pasivní a sledují nějaký index, takže u nich bývají nižší náklady.

Pokud plánuješ investovat menší částky pravidelně, podílové fondy mohou mít minimální investice, ale některé ETF můžeš koupit i po jednom kuse. Co se týče likvidity, ETF můžeš obchodovat během dne jako akcie, zatímco podílové fondy jen na konci dne. To je důležité, pokud chceš rychle reagovat na trh.

Daňově bývají ETF jednodušší, protože máš větší kontrolu nad tím, kdy prodáváš a realizuješ zisk nebo ztrátu.

Takže pokud hledáš flexibilitu a nižší náklady, možná bys měl jít do ETF. Pokud ale chceš mít někoho, kdo ti to spravuje a nerad bys s tím měl moc práce, podílový fond může být lepší. Záleží na tvých preferencích a investičních cílech.

161 slov
1.6 minut čtení
14. 5. 2024
Marie Švecová
Marie Švecová

Takže, pokud to shrnu, podílové fondy jsou fakt spravované a to ti může dávat jistotu, že o tvý prachy se postará profík. Ale samozřejmě, za to platíš víc poplatků. ETF jsou spíš jako akcie, můžeš je koupit nebo prodat kdykoli během dne a většinou mají nižší poplatky. To je super pro dlouhodobý investory, protože ty náklady se v čase naskládají.

Když chceš investovat do specializovaných sektorů, tak ETF máš možnost, ale zase podílové fondy často nabízejí víc možností, jak se dostat k různým aktivům. Co se týče likvidity, ETF můžeš prodat hned, zatímco u podílových fondů musíš čekat na konec obchodního dne.

Ohledně daní - ETF obvykle jsou daňově efektivnější, dokud je nedržís moc dlouho. A pokud chceš investovat pravidelně menší částky, tak podílový fond ti to může nabídnout snadněji skrze investiční plány.

Zvaž si hlavně svůj investiční horizont a jak moc jsi ochotný riskovat. Každá možnost má něco do sebe. Zkus si to nastavit podle svých potřeb.

156 slov
1.6 minut čtení
28. 4. 2024
Karolína Beranová
Karolína Beranová