Charts.cz/Fórum/Jak poznat, že je čas přesunout peníze do akcií nebo kryptoměn?

Jak poznat, že je čas přesunout peníze do akcií nebo kryptoměn?

Mám pocit, že se v poslední době dostáváme do doby, kdy se hodně mluví o investicích do akcií a kryptoměn. Sice už jsem slyšel spoustu názorů a doporučení, ale pořád mi není jasné, kdy je ten správný čas na to, abych přesunul své peníze z běžného účtu nebo spořicího účtu do akcií nebo kryptoměn. Jak vlastně poznám, že je ten pravý okamžik? Záleží to třeba na nějakých ekonomických ukazatelích, jako je inflace nebo úrokové sazby? Nebo bych měl sledovat trendy na trhu, jako jsou výkyvy cen akcií nebo kryptoměn? A co když se rozhodnu investovat do kryptoměn? Jak zjistím, zda je čas nakoupit nebo prodat nějaké tokeny? Myslím si, že je důležité mít náskok a vědět, co se děje na trhu, ale někdy mám pocit, že je to příliš komplikované. Existují nějaké osvědčené strategie nebo tipy, které by mi mohly pomoci udělat správné rozhodnutí? Jak si mohu být jistý, že neinvestuji v nevhodnou dobu a neztratím peníze? Rád bych slyšel názory a zkušenosti od lidí, kteří s tím už mají nějaké zkušenosti. Jak tedy poznat, kdy je ten správný čas na investice?

182 slov
1.8 minut čtení
12. 2. 2023
Rudolf Vašíček
Rudolf Vašíček

Takže, co se týče investic do akcií nebo kryptoměn, je to dost komplexní otázka. Obecně platí, že bys měl mít jasno v tom, proč vlastně chceš investovat. Sleduj ekonomické ukazatele jako inflaci nebo úrokové sazby, protože ty mají velký vliv na trh. Když jsou úrokové sazby nízké, může to být dobrý čas na investice, protože lidé více investují do akcií místo šetření.

Dále je důležité si všímat trendů. Všímej si cenových výkyvů a snaž se najít momenty, kdy je trh podhodnocený. U kryptoměn je to ještě komplikovanější, protože tam jsou větší výkyvy a emoce hrají velkou roli. Mít nějakou strategii jako DCA (průměrování nákupní ceny) může pomoct, když nakupuješ pravidelně bez ohledu na cenu.

A nakonec, nedávej všechno do jednoho koše – diversifikuj. Rozložení peněz mezi různé investice ti může pomoci minimalizovat ztráty. Neexistuje ideální čas na investice a vždycky tam bude riziko, takže spíš než hledat perfektní okamžik, zaměř se na dlouhodobou strategii a nevydávej se za trendy bez pořádného prozkoumání.

164 slov
1.6 minut čtení
9. 9. 2023
Marie Jirková
Marie Jirková

Záleží na hodně věcech, ale obecně platí, že je dobré sledovat ekonomické ukazatele jako inflaci, úrokové sazby a celkovou hospodářskou situaci. Pokud inflace roste a úrokové sazby jsou nízké, to může být signál, že peníze by se měly přesunout do akcií nebo kryptoměn, protože výnosy z spořicích účtů nejsou moc atraktivní. Co se týče akcií, sleduj trendy a výkyvy cen, můžeš koukat i na historické grafy a hodnotit, jestli je cena akcie nízká nebo vysoká v porovnání s jejím historickým průměrem. U kryptoměn je to trochu jiný level, tam je hodně důležité být na sociálních sítích a sledovat komunitu – tam se dozvíš o novinkách rychle. Nepodléhej panice, když cena klesne, zkus si říct, jestli máš nějaký dlouhodobý plán. Rozhodně nedávej všechny peníze najednou, rozlož investice v čase. A hlavně se pořád učíš a sleduj, co se děje na trhu.

140 slov
1.4 minut čtení
1. 4. 2024
Kateřina Kadlecová
Kateřina Kadlecová