Charts.cz/Fórum/Kdy bych měl přehodnotit své investice v portfoliu?

Kdy bych měl přehodnotit své investice v portfoliu?

Investování je pro mě stále relativně nová oblast a pořád se snažím zjistit, jak to vlastně funguje. Už nějakou dobu mám své portfolio, ale čím dál víc přemýšlím, kdy je správný čas na to, abych přehodnotil své investice. Je jasné, že trhy se mění a já se také chtěl ujistit, že moje rozhodnutí jsou aktuální a odpovídají mým cílům. Zajímalo by mě, zda existují nějaké konkrétní situace nebo signály, které by mě měly upozornit na to, že bych měl udělat změny. Například, pokud jedna z mých investic začne vykazovat nečekané ztráty nebo naopak výrazné zisky. Jak často bych měl sledovat vývoj svých akcií nebo jiných aktiv? Měli bychom brát v úvahu i externí faktory jako ekonomické trendy nebo změny v oboru? A co když se změní moje osobní finanční cíle – měl bych přehodnotit portfolio hned, nebo se to může udělat až po nějaké době? V neposlední řadě, jak důležité je mít v portfoliu diverzifikaci a jaký vliv má na to rozhodování o přehodnocení investic? Opravdu nevím, jestli bych měl čekat na určité milníky nebo jestli je lepší být proaktivní a kontrolovat to víc často než méně. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem?

193 slov
1.9 minut čtení
22. 9. 2023
Věra Burešová
Věra Burešová

Přehodnocení portfolia je fakt důležitý, zvlášť pokud se něco v životě nebo na trzích změní. Obecně bych řekl, že je dobrý to kontrolovat aspoň jednou za čtvrt roku. Když vidíš, že nějaké akcie začínají klesat nebo naopak rapidně stoupají, tak je to určitě signál na zamyšlení. Ekonomické trendy a události jako krize, inflace nebo změny v oboru bys taky neměl ignorovat, protože to má vliv na celý trh.

Pokud se mění tvoje osobní cíle, jako třeba plánování koupě bytu nebo odchod do důchodu, měl bys to přehodnotit hned. Diverzifikace je taky klíčová – pokud máš všechno v jedné oblasti a ta spadne, můžeš mít problém. No a jak říkám, buď proaktivní – nemá smysl čekat na to, až se něco stane. Lepší je se tomu věnovat průběžně.

127 slov
1.3 minut čtení
7. 10. 2023
Roman Netolický
Roman Netolický

Kdy přehodnotit investice? No, tak určitě je dobrý mít na paměti, že portfólio bys měl sledovat pravidelně. Třeba jednou za čtvrt roku nebo i častěji, pokud se něco zásadního děje. Pokud vidíš, že některá akcie ti padá na hodnotě víc než bys snesl, nebo naopak raketově roste, je čas na zamyšlení. Ekonomické trendy taky hrajou velkou roli – když začne krize nebo se změní úrokový sazby, to by tě mělo znepokojit.

A co osobní cíle? Když se ti v životě změní plány – třeba chceš koupit barák nebo naopak šetřit na důchod – tak jasně, že bys měl portfolio přehodnotit. Diverzifikace je taky důležitá, aby ses nebyl závislej jen na pár akcích. Mít rozložení mezi různý sektory a aktiva ti pomůže snížit riziko. Takže radši buď proaktivní a sleduj to častěji než abys to nechal ležet. To ti může ušetřit dost nervů a peněz.

144 slov
1.4 minut čtení
23. 1. 2025
Lucie Zachová
Lucie Zachová