Charts.cz/Fórum/Jak začít s diverzifikací portfolia, když mám málo peněz?

Jak začít s diverzifikací portfolia, když mám málo peněz?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco ohledně investování a diversifikace portfolia. Mám nějaké úspory, ale není to moc – řekněme, že kolem pár tisíc korun. Chtěl bych se naučit, jak začít s diversifikací portfolia, ale nevím, kde začít. Mám pocit, že když investuji malé částky, nebude to mít smysl a ani nevím, jaké konkrétní možnosti mám. Myslím tím věci jako akcie, ETF, nebo dokonce kryptoměny. Jaký je nejlepší způsob, jak rozložit své peníze mezi různé investice? Je lepší investovat do více různých akcií nebo raději do jednoho fondu? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké tipy na platformy nebo aplikace, které umožňují investice s nízkými částkami. A co třeba nemovitosti? Má smysl investovat do realitních fondů s tak malým rozpočtem? Jak vlastně funguje ta diversifikace a proč je důležitá? Vím, že je důležité mít rozložené riziko, ale jak to udělat efektivně bez velkého kapitálu? Jaké jsou vaše zkušenosti s diverzifikací portfolia při nízkých investicích a co byste doporučili začátečníkům jako jsem já? Díky moc za vaše rady!

169 slov
1.7 minut čtení
6. 6. 2023
Martina Kolářová
Martina Kolářová

Diverzifikace portfolia je důležitá, i když máš jen pár tisíc. Začni tím, že si vybereš platformu, kde můžeš investovat s nízkými poplatky. Například aplikace jako Revolut nebo Fio banka ti umožní investovat do akcií a ETF bez velkých částek. Místo toho, abys kupoval jednotlivé akcie, zvaž ETF, což je fond, který sleduje index akcií – tím se rozložíš mezi více akcií najednou, což snižuje riziko. Krypto je na začátek spíš riskantní, ale pokud tě to zajímá, dej si tam maximálně malou část peněz. Co se týče nemovitostí, realitní fondy (REIT) jsou super způsob, jak investovat do nemovitostí bez potřeby velkého kapitálu. Diversifikace je v podstatě rozložení peněz mezi různý typy investic, aby ses vyhnul velkým ztrátám. Pamatuj, že i malé částky se časem nasčítají a důležitý je dlouhodobý přístup. Hlavně se vzdělávej a sleduj trh.

135 slov
1.4 minut čtení
8. 2. 2025
Zuzana Šimůnková
Zuzana Šimůnková

Jasně, diverzifikace portfolia je důležitá a i s malými penězi se to dá zvládnout. Když máš pár tisíc, tak doporučuji začít třeba s ETF (to jsou fondy, který sledují nějaký index). Můžeš investovat do jednoho nebo dvou ETF, což ti už dá rozložení rizika bez toho, abys musel kupovat víc jednotlivých akcií. Není to tak pracný a nemusíš mít velký kapitál.

Existují platformy jako Fio nebo Degiro, kde můžeš investovat i malé částky, a některé z nich nabízejí i bezpoplatkové obchodování. Co se týče kryptoměn, tak si dej pozor na volatilitu, ale můžeš zkusit investovat malou část do něčeho jako Bitcoin nebo Ethereum.

Ohledně nemovitostí – realitní fondy jsou fajn, ale většinou vyžadují trochu víc peněz na start. Takže pokud chceš začít s malým rozpočtem, spíš se zaměř na akcie a ETF.

Diverzifikace ti pomůže rozložit riziko a ochránit tvůj majetek před velkými ztrátami. I když investuješ málo, pořád můžeš mít rozložené portfolio. Důležité je začít a učit se za pochodu.

158 slov
1.6 minut čtení
7. 2. 2025
Vlastimil Kříček
Vlastimil Kříček