Charts.cz/Fórum/Proč se vyplatí investovat do ETF, když chci mít vlastní akcie?

Proč se vyplatí investovat do ETF, když chci mít vlastní akcie?

Zajímalo by mě, proč je vlastně dobré investovat do ETF, když mám přece zájem o to mít ve svém portfoliu vlastní akcie. Já chápu, že ETF může nabídnout nějakou diverzifikaci a snadnější způsob, jak se dostat na trh bez toho, abych musel vybírat jednotlivé akcie, ale co když chci mít plnou kontrolu nad tím, co držím? U vlastní akcie mám pocit, že mám něco konkrétního v ruce a mohu se soustředit na vývoj konkrétní firmy. Proč by mi mělo dávat smysl investovat do něčeho, co je jako takový koš akcií? Navíc, slyšel jsem, že poplatky za správu ETF mohou být někdy vyšší a já bych raději investoval přímo do firem, které mě zajímají. Jak vlastně fungují tyto fondy a proč bych měl zvažovat ETF jako alternativu k tomu mít vlastní akcie? Co mi to přinese z pohledu dlouhodobého výnosu nebo rizika? A co třeba daně? Není to celé jednodušší, když si prostě koupím akcie jednotlivě? Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody obou přístupů? Mám pocit, že v dnešní době je tolik informací o investování a já se snažím pochopit, co je pro mě nejlepší volba. Jak jste na tom vy? Investujete do ETF nebo preferujete přímo akcie?

197 slov
2 minut čtení
15. 3. 2024
Jitka Košťálová
Jitka Košťálová

Investování do ETF má svoje výhody, i když chceš mít vlastní akcie. Primárně ti to dává diverzifikaci - místo toho, abys vsadil všechno na jednu firmu, s ETF vlastně vlastníš malý kousek více firem najednou. To snižuje riziko, protože pokud jedna firma vyroste a druhá klesne, tak celkově nemusíš tolik ztratit. Navíc je to časově méně náročné, nemusíš sledovat každou jednotlivou akcii a trávit hodiny analýzami. Co se týče poplatků, většina ETF má dost nízké náklady na správu a u některých můžeš dokonce platit méně než při aktivním obchodování s jednotlivými akciemi.

Pokud jde o daně, tak v některých zemích máš výhody s ETF, třeba pokud jde o dlouhodobé investice. A pokud chceš mít kontrolu, tak můžeš vždycky mít mix – investovat do pár vybraných akcií a zbytek dát do ETF. Takže vlastně získáš to nejlepší z obou světů.

Každý přístup má své pro a proti, ale i s ETF můžeš mít dobrý přehled o trhu a zároveň se vyhnout některým rizikům spojeným s jednotlivými akciemi.

166 slov
1.7 minut čtení
12. 4. 2022
Šárka Dubská
Šárka Dubská

Investování do ETF má svoje výhody, i když chceš mít vlastní akcie. Hlavním plusem je diverzifikace – místo toho, abys riskoval s jednou firmou, s ETF dostaneš podíl v mnoha společnostech najednou. To může ochránit tvoje investice před velkými výkyvy, když nějaká firma zrovna nefrčí. Poplatky za správu ETF bývají většinou nižší než náklady na správu portfolia z jednotlivých akcií, pokud to neřešíš sám a platíš si poradenství.

Další věc je čas a úsilí. Když si kupuješ jednotlivé akcie, musíš se pořád sledovat trhy, číst zprávy a analyzovat firmy. U ETF ti tohle odpadá a můžeš se klidně soustředit na jiné věci. A pokud jde o daně, tak u ETF můžeš mít daňové výhody při reinvestování dividend.

Samozřejmě, že mít akcie konkrétních firem má svoje kouzlo a pocit kontroly, ale pokud jsi začátečník nebo nemáš čas dělat si domácí úkoly, ETF může být fajn volba. Mnoho lidí to tak míchá – část dávají do ETF pro stabilitu a část do akcií firem, které mají rádi. Takže to chce zvážit podle tvých cílů a přístupu k riziku.

175 slov
1.8 minut čtení
13. 7. 2023
Dominik Veselý
Dominik Veselý