Charts.cz/Fórum/Co mám dělat, když mi někdo nabídne podezřelé NFT?

Co mám dělat, když mi někdo nabídne podezřelé NFT?

Nedávno jsem dostal nabídku na koupi NFT, ale něco mi na tom prostě nesedí. Slyšel jsem spoustu příběhů o podvodech v oblasti digitálních aktiv a chtěl bych se zeptat, co vlastně dělat v takové situaci. Jak poznat, zda je dané NFT legitímní nebo jestli se jedná o nějaký podvod? Mám si dávat pozor na konkrétní znaky nebo věci, které by mě měly varovat? Je dobré si před nákupem NFT udělat důkladný průzkum o tvůrci? Co když je to nějaký známý umělec, ale má špatnou reputaci? A co vlastně znamená, když se říká, že NFT jsou jedinečné a nezaměnitelné? Mám se bát investovat do něčeho, co není fyzické a není to ani něco, co bych mohl ukázat kamarádům? Jaké jsou nejlepší praktiky pro ověření pravosti NFT? Měl bych mít obavy z toho, že pokud to koupím a pak zjistím, že je to podvod, nebudu mít žádné možnosti na vrácení peněz nebo pomoc od někoho? A jak to funguje s různými platformami, kde se NFTs prodávají – jsou některé bezpečnější než jiné? Opravu nevím, co si o tom myslet – máte někdo podobnou zkušenost alebo jak jste postupovali v případě podezřelých nabídek? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak ochránit své investice a vyhnout se zbytečným problémům.

206 slov
2.1 minut čtení
6. 9. 2023
Jana Tomanová
Jana Tomanová

Když dostaneš nabídku na podezřelé NFT, první, co bych udělal, je důkladně zkontrolovat vše kolem toho. Mrkni na tvůrce – kdo to je, co dělá, jestli už něco prodával v minulosti a jakou má pověst. Zjisti, jestli má nějakou přítomnost na sociálních sítích nebo jiných platformách. Pokud najdeš víc negativních komentářů než pozitivních, můžeš být ve střehu.

Pak se koukni na samotné NFT – jsou na známých tržištích jako OpenSea nebo Rarible? Tohle může být známka toho, že jsou legit. Pokud ti někdo nabízí něco bez jasného prokázání vlastnictví nebo bez pořádného tržiště, je to červená vlajka.

A ano, investice do něčeho, co nemůžeš fyzicky vidět, může být riskantní. Měj na paměti, že NFT jsou jedinečné digitální tokeny a jejich hodnota se může velmi měnit. K tomu vrácení peněz je většinou nemožné – většina transakcí je konečná. O tom si prostě musíš uvědomit.

S platformami to chceš brát vážně – některé jsou opravdu bezpečnější než jiné. Vždycky si ověřuj recenze a zkušenosti ostatních uživatelů. V nejhorším případě se prostě vyhni něčemu, co vypadá podezřele. Lepší být opatrný než litovat později.

179 slov
1.8 minut čtení
30. 6. 2024
Oldřich Zajíc
Oldřich Zajíc

Takže, když ti někdo nabízí podezřelé NFT, nejlepší je být opatrnej. Zjisti si, kdo je tvůrce – jestli je známej, tak je to plus, ale i tak se dívej na jeho reputaci. Sleduj, co říká ostatní o něm a jeho práci. Pokud to vypadá moc dobře na to, aby to byla pravda, asi to bude podvod. Zkontroluj platformu, kde se NFT prodává – některé jsou fakt bezpečnější než jiné. Taky se podívej na historii prodeje toho NFT. Jestli nejsou žádný předchozí transakce nebo hodnocení, měli bys být na pozoru. Nezapomeň, že NFT jsou jedinečný digitální aktiva, ale když koupíš něco podezřelýho, můžeš o prachy přijít a šanci na vrácení máš minimální. Takže radši udělej důkladnej průzkum a nekupuj hned bez ověření. Investice do digitálních věcí může bejt fajn, ale musíš si dávat pozor na podvody.

135 slov
1.4 minut čtení
27. 5. 2024
Ondřej Pazdera
Ondřej Pazdera