Charts.cz/Fórum/Co přesně znamená "support" a "resistance" v kryptoměnách?

Co přesně znamená "support" a "resistance" v kryptoměnách?

Čau všichni, mám dotaz ohledně analýzy cenových grafů v kryptoměnách. Zajímá mě, co přesně znamenají termíny "support" a "resistance". Vím, že jsou to nějaké úrovně, kde se cena může zastavit nebo obrátit, ale do detailu tomu moc nerozumím. Jak se tyto úrovně určuje? A jakým způsobem ovlivňují rozhodování traderů při obchodování s kryptoměnami? Mám pocit, že to hodně lidí používá, ale já si zatím nejsem jistý, jak to funguje v praxi. Je dobré se na tyto úrovně dívat při investicích nebo je to spíše pro krátkodobé obchodování? Jak vlastně poznám, kdy je cena blízko supportu nebo resistance a co bych měl dělat v takových případech? Děkuju za všechny odpovědi a tipy, které mi pomohou lépe pochopit tuto problematiku.

118 slov
1.2 minut čtení
16. 1. 2024
Vlastimil Hájek
Vlastimil Hájek

Takže, support a resistance jsou vlastně úrovně na grafu, kde cena má tendenci se zastavit nebo obrátit. Support je jako podlaha – když cena klesne na tuto úroveň, většinou se odrazí nahoru, protože tam jsou kupci, co chtějí nakupovat. Resistance je naopak strop – pokud cena narazí na tuto úroveň, může se zase vrátit dolů, protože tam prodávající začnou prodávat.

Tyhle úrovně se určují podle historických cenových pohybů. Když vidíš, že cena několikrát odrazila od určité úrovně, tak to může být důkaz toho, že tam je support nebo resistance. Obchodníci to používají k plánování svých vstupů a výstupů. Když se cena blíží supportu, někteří lidi kupují doufajíc v odraz nahoru. Když se blíží resistance, tak prodávají nebo shortují.

Je dobrý sledovat tyto úrovně při investicích i obchodování. Krátkodobí tradeři se většinou snaží profitovat z těchto pohybů. Dlouhodobí investoři to berou spíš jako orientaci. Když sleduješ grafy, můžeš si nakreslit horizontální čáry tam, kde vidíš opakované reakce ceny. To ti pomůže vidět, kdy je cena blízko supportu nebo resistance a co s tím můžeš dělat.

172 slov
1.7 minut čtení
2. 1. 2025
Bohuslav Jedlička
Bohuslav Jedlička

Support (podpora) a resistance (odolnost) jsou fakticky úrovně cen, kde si trh "myslí", že se něco stane – buď se cena zastaví, nebo se otočí. Support je jako takový „podlahový“ level, kde myslíš, že cena nebude klesat níž, protože nakupující začnou přicházet do hry a tlačit cenu zpět nahoru. Resistance je naopak „strop“, kde cena narazí na prodejce, kteří chtějí prodávat a tím pádem tlačí cenu dolů.

Určuje se to různě – hodně lidí kouká na historická data, kde se cena už dřív zastavila nebo otočila. Taky jsou tu různé technické indikátory a Fibonacci retracementy, ale to už je spíš pokročilejší věc. Obchodníci sledují tyto úrovně, aby určili, kdy vstoupit do obchodu nebo vystoupit. Když cena klesá blízko supportu, může to být signál k nákupu; pokud se blíží resistance, může to být čas na prodej.

Jestli obchoduješ krátkodobě nebo dlouhodobě, tyhle úrovně jsou užitečné v obou případech, ale víc asi pro short-term trading. Když vidíš cenu blízko supportu, můžeš sledovat objem obchodů a chování trhu – jestli tam přichází kupující nebo jestli je tlak na prodejce. Takže není to jen o tom koukat na čísla, ale i o intuici a sledování trendů.

190 slov
1.9 minut čtení
9. 1. 2025
Jakub Sedláček
Jakub Sedláček