Charts.cz/Fórum/Jak si stanovit finanční cíl pomocí SMART?

Jak si stanovit finanční cíl pomocí SMART?

Přemýšlím o tom, jak si správně nastavit finanční cíle, ale mám v tom trochu zmatek. Zajímalo by mě, jak přesně funguje metoda SMART a jak ji mohu aplikovat na své osobní finance. Mám nějaké plány, jako třeba ušetřit na dovolenou nebo si koupit nový počítač, ale nevím, jak to všechno strukturovat tak, aby to bylo efektivní. Jaké konkrétní kroky bych měl udělat, abych to všechno promyslel? Mám se zaměřit na specifické částky peněz? Jak moc by měl být můj cíl měřitelný a realistický? A co třeba časový rámec – jak dlouho si mám na tyto cíle dát? Jsem trošku zmatený z toho, jak to celé funguje. Můžete mi prosím poradit s nějakými příklady nebo tipy, které by mi pomohly lépe uchopit tuto metodiku? Opravdu bych chtěl mít jasnou představu o tom, jak sehnat peníze a zároveň mít motivaci pro dosažení těchto cílů. Děkuji!

143 slov
1.4 minut čtení
19. 5. 2022
Patrik Doležal
Patrik Doležal

Stanovení finančních cílů pomocí metody SMART je fakt dobrý způsob, jak si to ujasnit. Takže pojďme na to.

1. Specifický: Musíš mít jasně definovaný cíl. Například místo "chci ušetřit peníze" si řekni "chci ušetřit 20 000 Kč na dovolenou do příštího léta". Čím konkrétnější, tím lepší.

2. Měřitelný: Urči, jak budeš měřit pokrok. U toho příkladu můžeš sledovat, kolik už máš naspořeno každý měsíc a kolik ti ještě chybí.

3. Dosažitelný: Zamysli se nad tím, jestli je cíl realistický. Pokud teď vyděláváš 15 000 Kč měsíčně a chceš do roka ušetřit 200 000 Kč, tak je to asi moc. Zkus radši nastavit nižší cíl nebo delší časový rámec.

4. Relevantní: Ujisti se, že cíl dává smysl v rámci tvých životních plánů. Například jestli máš v plánu cestovat, tak ušetřit na dovolenou je relevantní.

5. Časově vymezený: Dej si jasný termín. Například "do června příštího roku" nebo "do konce tohoto měsíce". Tím si vytvoříš tlak a motivaci.

Takže třeba když chceš nový počítač, můžeš říct: "Chci ušetřit 15 000 Kč na nový počítač do konce roku", což splňuje všechno výše uvedené.

Zkus si to napsat na papír, rozpočítat měsíční úspory a pak už jen kontrolovat pokrok. Tím budeš motivovanější a budeš mít jasnou představu o tom, co máš dělat.

203 slov
2 minut čtení
18. 12. 2022
Dominik Vojtěch
Dominik Vojtěch

Takže, metoda SMART ti fakt může pomoct si ty cíle lépe definovat. Je to zkratka pro Specifické, Měřitelné, Dosáhnutelné, Relevantní a Časově vymezené. Takže když chceš třeba ušetřit na dovolenou, měl bys to rozpitvat.

1. Specifické: Místo "chci ušetřit" si řekni "chci ušetřit 20 000 Kč na dovolenou do léta". To je jasný cíl.
  2. Měřitelné: Tady jde o to, jak zjistíš, že dosahuješ svého cíle. Můžeš si nastavit měsíční úsporu – třeba 2 500 Kč každý měsíc.
  3. Dosáhnutelné: Přemýšlej, jestli je to realistický cíl vzhledem k tvým příjmům a výdajům. Zjisti, jestli dokážeš těch 2 500 Kč měsíčně opravdu ušetřit.
  4. Relevantní: Proč je to pro tebe důležité? Mělo by to mít nějaký význam. Třeba chceš zažít něco nového a relaxovat.
  5. Časově vymezené: Urči si termín – třeba do konce června 2024. To ti dá jasný deadline a motivaci.

Pokud máš další cíle jako nový počítač, postupuj stejně – rozepiš si to podle SMART. A nezapomeň kontrolovat pokrok, abys viděl, jak se ti daří. Když vidíš výsledky, budeš mít větší motivaci pokračovat! Tak hodně štěstí!

173 slov
1.7 minut čtení
8. 1. 2024
Dominik Kovařík
Dominik Kovařík