Charts.cz/Fórum/Daně z kryptoměn

Daně z kryptoměn

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na jednu věc ohledně daní a kryptoměn. Mám nějaké bitcoiny a další altcoiny, ale zatím jsem je neprodával, jen jsem je prostě koupil a držím je v peněžence. Když se na to podívám, tak mi to přijde jako investice do budoucna, ale teď se bojím, jestli mám začít platit daně i z těchto kryptoměn, když jsem je zatím neuskutečnil žádný obchod. Vím, že v některých zemích se daně platí z realizovaných zisků, ale co to znamená v případě, kdy ještě žádný zisk realizovaný nemám? Kdybych teoreticky prodal kryptoměnu a udělal na tom profit, tak bych to chápal, ale co když ji jen držím? Zajímalo by mě, jaký je váš názor na tuto situaci a jestli máte někdo podobné zkušenosti. Jaké jsou vlastně povinnosti ohledně daní z kryptoměn v případě, že stále držím své investice? Mám se připravit na to, že budu muset něco platit i bez prodeje? Díky za jakékoli rady alebo zkušenosti!

159 slov
1.6 minut čtení
3. 12. 2022
Denisa Zichová
Denisa Zichová

Když se bavíme o daních z kryptoměn, tak většinou platí, že daníš až v momentě, kdy prodáš a realizuješ zisk. Takže pokud jen držíš bitcoiny a altcoiny a ještě jsi je neprodal, tak bys neměl mít povinnost platit daně. To, co máš na peněžence, se většinou považuje za nerealisovaný zisk. Samozřejmě záleží na zákonech v tvé zemi, ale většina států má nějaký systém, kde daníš až po prodeji. Může být ale dobré si to ověřit s nějakým odborníkem nebo účetním, protože pravidla se mění a někde může být jiná situace. Tak jo, pokračuj v držení svých investic a když se rozhodneš prodávat, tak to řeš s daněmi. Držím palce!

109 slov
1.1 minut čtení
8. 8. 2024
Lucie Kovářová
Lucie Kovářová

Když máš kryptoměny a ještě jsi je neprodal, tak zatím daně platit nemusíš. Většina zemí má pravidlo, že daně se platí až z realizovaných zisků. Tedy když prodáš svoje bitcoiny a vyděláš, tak to pak hlásíš a platíš daň z toho zisku. Držet kryptoměny bez prodeje je jako mít peníze v bance – dokud je nevybereš, tak se ti na ně daně nevztahují. Samozřejmě bych doporučil si zjistit konkrétní pravidla ve tvé zemi, protože každý stát to má trochu jinak. Ale jak říkám, pokud neprodáš, tak zatím nic nehlásíš.

89 slov
0.9 minut čtení
27. 12. 2024
Jarmila Jandová
Jarmila Jandová