Charts.cz/Fórum/Co dělat s portfoliem, když se mi narodí dítě?

Co dělat s portfoliem, když se mi narodí dítě?

Přemýšlím o tom, co udělat se svým investičním portfoliem, teď, když se mi brzy narodí dítě. Vždy jsem se snažil mít přehled o svých financích a investicích, ale teď mám pocit, že se mi všechno komplikuje. Mám nějaké akcie, investice do kryptoměn a pár NFT, ale jak to teď všechno změnit, abych byl připravený na nové výdaje a potřeby spojené s rodičovstvím? Myslíte si, že bych měl některé své investice prodat a vytvořit si rezervu na náklady na dítě? Co třeba přidat do portfolia něco stabilnějšího, jako jsou dluhopisy nebo nemovitosti? Jak to ovlivní moje dlouhodobé cíle a pasivní příjem? Taky bych rád věděl, jestli byste doporučili nějaké konkrétní strategie pro ochranu investic v této situaci. Je rozumné nyní riskovat s kryptoměnami nebo by bylo lepší zaměřit se na konzervativnější přístup? Jak vám změna životní situace pomohla přeorganizovat vaše finance? Odpovědi na tyto otázky by mi mohly hodně pomoci.

149 slov
1.5 minut čtení
1. 11. 2023
Ladislav Říha
Ladislav Říha

Dobrý, tak to je super, že čekáte dítě! Co se týče portfolia, doporučil bych ti udělat pár změn. Určitě je dobrý mít nějakou rezervu na náklady na miminko – ty se můžou dost rychle nasbírat. Zvaž prodej některých rizikovějších investic, jako jsou kryptoměny nebo NFT, protože ty jsou dost volatilní.

Místo toho se zaměř na stabilnější aktiva. Dluhopisy a nemovitosti by mohly být lepší volba, abys měl aspoň část portfolia v něčem méně rizikovém. A pokud už teď myslíš na budoucnost dítěte, můžeš začít třeba spořit do nějakého dětského fondu nebo účtu, co ti dá lepší zhodnocení.

S dlouhodobými cíli se nemusíš bát, ale musíš mít víc konzervativní přístup, než když jsi byl sám. Krypto můžeš nechat na později, až si víc ujasníš finance a jaký máš příjem. Každopádně je dobrý dělat si plán na to, jak chceš s penězma dál nakládat. Takže jo, uvažuj o stabilitě a rezervách a určitě si dej čas všechno promyslet.

154 slov
1.5 minut čtení
3. 12. 2024
Božena Soukupová
Božena Soukupová

Narození dítěte je super změna, ale přináší i nové výdaje. Zvaž, jestli teď máš dostatek hotovosti na základní potřeby, jako jsou pleny nebo lékařské výdaje. Možná by stálo za to část akcií prodat a udělat si rezervu na první měsíce. Investice do kryptoměn bych bral s rezervou – trh je dost nestabilní a teď se moc riskovat nemusí.

Zaměř se na stabilnější investice, jako jsou dluhopisy nebo nějaké fondy, co generují pasivní příjem. Nemovitosti jsou taky fajn, ale to chce víc kapitálu a času. Zkus si udělat plán, jaké cíle máš do budoucna – třeba na vzdělání dítěte nebo na důchod.

Přeorganizuj si portfolio tak, aby odráželo tvoje nové priority. Každopádně neměj strach z konzervativnějšího přístupu teď, když ti jde o rodinu. Je lepší být klidný než mít nervy kvůli kolísání trhu.

132 slov
1.3 minut čtení
8. 8. 2024
Andrea Prokopová
Andrea Prokopová