Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas na nákup ETF?

Kdy je nejlepší čas na nákup ETF?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten nejlepší čas na nákup ETF. Je to něco, co si říkám pořád, jestli je to lepší teď, nebo třeba počkat na nějakou příležitost. Slyšel jsem, že načasování trhu je důležité, ale zároveň vím, že ETF jsou dlouhodobější investice a tak bych měl mít trpělivost. Myslíte si, že je dobré nakupovat během poklesu trhu, nebo spíš ve chvílích, kdy se akcie zdají být na vzestupu? Chtěl bych slyšet názory ostatních na to, jestli by mělo smysl sledovat nějaké konkrétní indikátory nebo zprávy z trhu před tím, než se rozhodnu investovat. Také mě zajímá, jaký vliv má aktuální ekonomická situace, inflace a úrokové sazby na rozhodnutí o nákupu ETF. Mám pocit, že asi existuje spousta různých faktorů a strategií a rád bych věděl, jak to vidí ostatní investoři. Jaké máte zkušenosti s načasováním nákupu ETF? Děkuji za jakékoli tipy nebo rady!

146 slov
1.5 minut čtení
16. 12. 2024
Tereza Němcová
Tereza Němcová

Když se na to podíváš, nejlepší čas na nákup ETF vlastně moc neexistuje. Všichni chtějí koupit nízko a prodat vysoko, ale to se těžko odhaduje. Osobně si myslím, že nakupovat během poklesu může být fajn, protože dostaneš akcie levněji. Ale zase je důležitý mít na paměti, že trh může klesat ještě víc, takže to chce rozumně posoudit.

Dlouhodobý investoři často říkají, že je lepší investovat pravidelně – třeba každý měsíc nějakou částku. To ti pomůže rozložit riziko a nemusíš se stresovat s krátkodobými výkyvy. Ekonomická situace, inflace a úrokové sazby určitě hrají roli, ale jako nováček je těžký to všechno sledovat.

Myslím, že dobrý je mít přehled o vývoji trhu, sledovat zprávy a třeba se podívat na výkonnost daného ETF v minulosti. Ale nesmíš zapomínat na svou vlastní investiční strategii a cíle. Takže shrnuto – sleduj trh, ale neboj se investovat i v těžších časech, pokud věříš ve svou volbu.

150 slov
1.5 minut čtení
18. 10. 2024
Patrik Kadlec
Patrik Kadlec

Tak já bych řekl, že nejlepší čas na nákup ETF je vlastně v momentě, kdy máš nějaký plán a víš, co chceš. Třeba se říká, že koupě během poklesu může být fajn, protože investuješ levněji. Ale zas není dobrý se snažit odhadnout dno trhu, to je skoro nemožný. Mnoho lidí používá průměrné náklady na dolar, což znamená nakupovat pravidelně třeba každý měsíc bez ohledu na cenu.

Ekonomická situace, inflace a úrokový sazby fakt hrajou roli. Když jsou úrokový sazby nízký, můžeš vidět více peněz v akciích, ale když dojde k růstu inflace, tak to může ovlivnit trh negativně.

Sledování zpráv a trendů může taky pomoct, ale hlavně si dej pozor na to, abys nekupoval ve spěchu nebo podle emocí. Důležitý je mít dlouhodobou strategii a nebát se držet ETF i v těžších časech.

133 slov
1.3 minut čtení
5. 12. 2024
Tereza Vacková
Tereza Vacková