Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do realit, když jsem ještě na začátku kariéry?

Jak začít s investováním do realit, když jsem ještě na začátku kariéry?

Investování do realit mě vždycky fascinovalo, ale teď, když jsem čerstvým absolventem a teprve začínám svoji kariéru, přemýšlím, jak to vlastně uchopit. Mám omezený rozpočet a žádné zkušenosti a nevím, kde bych měl začít. Mám strach, že udělám špatná rozhodnutí a ztrátím peníze. Jak se mám vůbec dostat k tomu, abych mohl začít investovat do nemovitostí? Mám si nejdřív našetřit nějaké peníze a pak hledat možnosti, nebo existují i jiné alternativy? Zvažoval jsem různé formy investic, jako jsou REITs nebo crowdfundingové platformy pro investice do nemovitostí. Mohli byste mi poradit, jaké jsou výhody a nevýhody těchto možností a co by bylo nejlepší pro někoho jako já, kdo je teprve na začátku? A co se týče financování – je rozumné vzít si hypotéku, i když mám jen malou úsporu? Jak to funguje v praxi a na co si dát pozor? Budu potřebovat nějakého poradce, nebo je lepší se všemu naučit sám? Doufám, že mi pomůžete objasnit tyto otázky a nasměřujete mě správným směrem. Děkuji!

163 slov
1.6 minut čtení
18. 2. 2022
Bohumil Drábek
Bohumil Drábek

Jasně, investování do realit je super věc, ale chápu, že začátky můžou bejt trochu děsivý. Tady je pár tipů, co by ti mohly pomoct.

Nejdřív si zjisti, kolik máš peněz na start. Ušetřit něco na začátek je fajn, ale nemusíš mít hned miliony. REITs a crowdfunding jsou skvělý možnosti, jak začít s menšími částkami a bez nutnosti kupovat celou nemovitost. V REITs investuješ do realitních fondů, což je víc pasivní a bez starostí o správu. Crowdfunding ti dává šanci investovat do konkrétních projektů, ale vždycky si dobře přečti podmínky.

Co se hypoték týče, můžeš na to jít i tak, že si půjčíš, ale s nízkou úsporou to může bejt risk. Banky většinou chtěj mít nějakou tu rezervu. Dávaj bacha na úrokový sazby a poplatky.

Dobrý je mít i nějakýho mentora nebo poradce, pokud máš možnost – ušetří ti to dost nervů a chyb. Ale klidně se uč sám, jen to chce víc času a úsilí. Zkoušej číst knížky o investování a sleduj online kurzy, jsou k tomu dobrý zdroje.

Hlavně buď trpělivej a neřeš všechno hned najednou. Zkus začít malými krůčky a nabírat zkušenosti postupně.

185 slov
1.9 minut čtení
14. 1. 2024
Nikola Janková
Nikola Janková

Takže, chápu, že investování do realit je pro tebe nový svět. Je to skvělá věc, ale je fakt dobrý mít plán. Nejprve, našetřit si nějaké peníze je super nápad. Bez úspor budeš mít problém s financováním, když pak uvidíš nějakou nemovitost, co se ti zalíbí.

Pokud máš omezený rozpočet, zvaž REITs nebo crowdfunding. REITs ti umožní investovat do nemovitostí vlastně bez nutnosti kupovat celou budovu. Ale má to i nevýhody – nemáš kontrolu nad tím, jak se správně spravují. Crowdfunding může být zajímavý, ale zase si dej pozor na poplatky a platformy.

Hypotéka je sice fajn způsob financování, ale pokud máš jen pár korun na úsporách, může to být risky. Banky chtějí většinou aspoň 20% jako zálohu. Takže si dobře promysli, jestli na to máš.

A co se týče poradenství – měl bys zvážit najít někoho zkušeného, ale když se nebojíš hledat info online a učit se sám, můžeš to zvládnout i bez toho. Jen buď opatrný a hodně se uč. Dělej domácí úkoly o lokalitách, trendech a víc. Hlavně neuspěchej rozhodnutí. Držím palce!

174 slov
1.7 minut čtení
5. 6. 2024
Antonín Daněk
Antonín Daněk
Podobné otázky