Charts.cz/Fórum/Jak se bránit před hacky a ztrátami investic v kryptoměnách?

Jak se bránit před hacky a ztrátami investic v kryptoměnách?

S posledními událostmi v oblasti kryptoměn a stále častějšími zprávami o hackování burz a peněženek, mě zajímá, jak se vlastně bránit před těmito riziky. Četla jsem, že je dobré používat hardwarové peněženky, ale co když je i ta ohrožená? Jak moc je důležité mít dvoufázové ověření na všech účtech? A co bezpečnostní protokoly, jako jsou VPN a šifrování? Jaké konkrétní kroky byste doporučili pro uchování kryptoměn v bezpečí? Navíc, co mám dělat, když už se stane nějaký incident a já ztratím část svých investic? Je možné něco zpět získat nebo je to prostě konec? Kdo ví, jaký vliv má na naše investice volatilita trhu a co dělat, když se trh propadne? Jaké strategie ochrany dat byste doporučili, abych předešla možným ztrátám v budoucnosti? Je toho tolik, co bych chtěla vědět, a nevím, kde začít. Pokud máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti, budu opravdu ráda za každou radu.

147 slov
1.5 minut čtení
2. 3. 2021
Milan Žemlička
Milan Žemlička

Když jde o ochranu kryptoměn, tak je fakt dobrý mít na paměti pár základních věcí. Hardwarové peněženky jsou super, protože drží tvůj klíč offline, ale žádná metoda není 100% bezpečná. Je fakt důležitý mít dvoufázový ověření (2FA), to ti přidá další vrstvu ochrany. Měj to zapnutý na všech burzách a peněženkách.

VPN je taky dobrá – šifruje tvoje data a chrání tě před snoopingem. Určitě se vyhýbej veřejným Wi-Fi sítím, když děláš něco ohledně krypta. Zálohuj si všechny klíče a důležitý informace na bezpečné místo, ideálně offline.

Pokud už dojde k incidentu a ztratíš investice, bohužel, většinou už to nevrátíš zpátky. Obrátit se můžeš na podporu burzy, ale šance jsou většinou malý. Volatilita trhu je normální věc, takže buď připravená a měj plán, co dělat v případě propadu.

Investuj do vzdělání – sleduj trh, čti články a diskuse. Taky je dobrý nerozkládat všechny investice jen do jednoho typu kryptoměny. Diversifikace je klíčová. A hlavně – nevkládej víc, než si můžeš dovolit ztratit.

160 slov
1.6 minut čtení
17. 10. 2023
Božena Jarošová
Božena Jarošová

Ochrana před hacky v kryptoměnách je fakt důležitá. Hardwarové peněženky jsou super, ale ani ty nejsou 100% bezpečné. Ideální je mít kombinaci různých metod, jako třeba dvoufázové ověření na všech účtech. To ti přidá další vrstvu zabezpečení a rozhodně to doporučuji. Používej VPN, šifruj data, hlavně když jsi na veřejných sítích. Udržuj svoje software up-to-date a buď opatrná na phishingový podvody.

Když už dojde k incidentu a ztratíš investice, bohužel většinou se nic moc nedá dělat. Pokud tě hackli, tak šance na navrácení peněz je malá. Snaž se spíš preventivně chránit než pak řešit následky. Volatilita trhu je jiná kapitola, prostě si nastav nějaké limity a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

A pro ochranu dat? Pracuj s offline uložením citlivých informací, pravidelně zálohuj a používej silná hesla. Hlavně buď ve střehu a nenech se nachytat na různé nabídky zázračných investic.

142 slov
1.4 minut čtení
23. 5. 2023
Jindřiška Kalousová
Jindřiška Kalousová