Charts.cz/Fórum/Jak se změnily ceny bytů po covidu?

Jak se změnily ceny bytů po covidu?

Během posledních let jsme byli svědky mnoha změn, které zasáhly trh s nemovitostmi, zejména v souvislosti s pandemií COVID-19. Zajímalo by mě, jak konkrétně se ceny bytů vyvíjely od doby, co pandemie začala. Je známo, že na začátku covidu spousta lidí začala přehodnocovat své bydlení a mnozí z nás se dočkali různých restrikcí a lockdownů, což vedlo k tomu, že se často měnily preference ohledně velikosti a umístění bydlení. Slyšel jsem, že některé byty ve velkých městech zlevnily, zatímco na venkově či v menších městech ceny vyrostly. Jak to tedy je? Jaký vliv měla práce na dálku na poptávku po nemovitostech? A co nové trendy jako sdílené bydlení nebo zvýšený zájem o ekologické a udržitelné bydlení? Nevíte náhodou, jestli se ceny stabilizovaly, nebo zda stále rostou či klesají? Zajímalo by mě také, jak to ovlivnilo investice do nemovitostí – je teď vhodná doba investovat do bytů nebo raději počkat? Můžete mi prosím sdělit vaše názory a zkušenosti s tímto tématem?

160 slov
1.6 minut čtení
8. 2. 2025
Emil Prchal
Emil Prchal

Ceny bytů po covidu fakt dost skáčou. Na začátku pandemie to vypadalo, že ceny ve velkých městech klesnou, lidi začali utíkat na vesnice nebo do menších měst, protože chtěli víc prostoru a klid. Zájem o větší byty nebo domy s zahradou stoupl, protože práce na dálku se stala normou. Teď je to ale jako na houpačce. V některých městech ceny už zase rostou, zejména kvůli nedostatku bytů a poptávce po bydlení. Nový trendy jako sdílené bydlení a ekologické bydlení taky dost ovlivňují trh. Co se týče investic, záleží na tom, kde chceš investovat. Pokud jdeš do velkého města, můžeš narazit na vyšší ceny, ale zase tam je větší poptávka. Na venkově se zase můžeš trefit do zajímavého projektu, co by mohlo vyletět nahoru. Takže to chce sledovat lokalitu a situaci.

130 slov
1.3 minut čtení
30. 1. 2025
Antonín Dubský
Antonín Dubský

Po covidu se cena bytů fakt změnila. Na začátku to vypadalo, že v těch velkých městech jako Praha nebo Brno ceny šly dolů, protože spousta lidí odcházela na venkov. Zjistili, že můžou pracovat z domova a nepotřebují být uprostřed všeho. Takže ceny ve městech klesly, zatímco venkov a menší města zažívaly boom. Lidi začali hledat větší byty s zahradou, víc prostoru pro práci z domova.

Teď už se to nějak stabilizovalo, ale i tak na trhu cítím určitý chaos. Investice do nemovitostí teď asi záleží na lokalitě a typu bydlení. Některé trendy jako sdílené bydlení nebo ekologie jsou teď dost v kurzu, ale nevím, jestli je teď nejlepší do toho skočit nebo počkat. Každopádně si myslím, že je dobrý si pořádně prostudovat trh a zjistit, co přesně chceš. Ať už jde o bydlení nebo investice, přehodnocení preferencí tady fakt hraje roli.

140 slov
1.4 minut čtení
30. 1. 2025
Zuzana Fojtíková
Zuzana Fojtíková