Charts.cz/Fórum/Jaké jsou ty největší bezpečnostní rizika v DeFi?

Jaké jsou ty největší bezpečnostní rizika v DeFi?

Zajímalo by mě, co všechno může ohrozit investice v oblasti decentralizovaných financí, tedy DeFi. Slyšel jsem o různých útocích a podvodech, ale je toho tolik, že se v tom docela ztrácím. Můžete mi prosím objasnit, jaké konkrétní bezpečnostní hrozby v DeFi existují? Mám na mysli nejen hacky a zranitelnosti smart kontraktů, ale také problémy s likviditou a podvodné projekty, které slibují vysoké výnosy. Jak se dají tyto rizika minimalizovat? Co byste doporučili jako základní opatření pro ochranu investic? A co třeba auditování projektů nebo používání různých peněženek? Je to vůbec něco, na co bych měl brát ohled, nebo je to spíš přehnaná opatrnost? Díky moc za jakoukoliv pomoc, jsem na začátku své cesty v DeFi a chci se vyhnout zbytečným chybám.

121 slov
1.2 minut čtení
23. 1. 2025
Marek Kraus
Marek Kraus

Bezpečnost v DeFi je fakt komplikovaná. Hlavní rizika jsou hlavně hacky a zranitelnosti smart kontraktů, kdy útočníci dokážou vykrást tokeny nebo manipulovat s likviditou. Potom jsou tu různé podvody, jako rug pulls, kde vývojáři zmizí s penězi investorů. Taky je tu problém s likviditou – když chceš prodat token a není zájemce, tak můžeš hodně ztratit.

Co se týče ochrany investic, audit smart kontraktů je fakt důležitej. Pokud projekt nemá audit, radši se mu vyhni. Používej různý peněženky a nikdy neukládej všechny investice na jednom místě. A sleduj komunity kolem projektů, jestli nemluví o nějakých problémech nebo varováních.

Není to přehnaná opatrnost, spíš zdravý rozum. DeFi je super, ale hrozby tam jsou a je dobrý si být vědom rizik.

119 slov
1.2 minut čtení
10. 8. 2024
Antonín Richter
Antonín Richter

V DeFi je spousta rizik, co se týče bezpečnosti. Prvně, hacky smart kontraktů jsou fakt běžný, protože kód může mít zranitelnosti, který hackerům umožňujou krást prostředky. Pak tu máme rug pulls, což jsou podvodný projekty, kde zakladatelé vezmou peníze a zmizí. Taky je tu riziko likvidity – můžeš narazit na projekty s nízkou likviditou, což znamená, že se tvoje investice může dost těžko prodat nebo vybrat. Když už mluvíme o výnosech, buď opatrnej s „příliš dobrými“ nabídkami. Měli bys taky prozkoumat auditování projektů; pokud nemají audit od důvěryhodné firmy, tak to radši obcházím. Používání různých peněženek je rozumný krok – třeba hardwarový peněženky pro dlouhodobé uchování a softwarový peněženky na menší obchody. Celkově je dobrý mít diversifikaci a neinvestovat všechno do jednoho projektu. Být opatrnej není přehnaný, spíš rozumný krok v takhle rizikovým prostředí.

134 slov
1.3 minut čtení
5. 2. 2025
Lukáš Doležel
Lukáš Doležel