Charts.cz/Fórum/Může zlato opravdu ochránit moje portfolio během ekonomické krize?

Může zlato opravdu ochránit moje portfolio během ekonomické krize?

V poslední době se stále častěji mluví o tom, jakým způsobem se vyrovnat s ekonomickou nejistotou, která nás obklopuje. Mnoho lidí mě zajímá, zda je zlato skutečně bezpečnou investicí, která by mohla ochránit moje portfolio v době krize. Slyšel jsem od přátel, že zlato má tendenci zvyšovat svou hodnotu, když ostatní aktiva jako akcie nebo nemovitosti klesají. Ale je to opravdu pravda? Jak to funguje v praxi? Kdy je nejlepší čas investovat do zlata a jaký podíl zlata bych měl mít ve svém portfoliu? Mám také obavy o volatilitu cen zlata a co se stane, když trh s drahými kovy zažije pokles. Je možné, že investice do zlata přinese více škody než užitku? Navíc, co říkáte na alternativní formy investic do zlata, jako jsou zlaté ETF nebo společnosti těžící zlato? Odpovědi na tyto otázky by mi moc pomohly udělat si jasnější představu o tom, zda bych měl zahrnout zlato do svého investičního plánu. Děkuji všem za názory a rady!

159 slov
1.6 minut čtení
28. 5. 2023
Jiří Cibulka
Jiří Cibulka

Jasně, zlato může být dobrá volba v době ekonomické krize. Historicky to platí, protože když lidi panikaří, obracejí se na zlato jako na bezpečný přístav. V době recese většinou hodnota zlata roste, zatímco akcie padají. Ale je to jako s každou investicí, není to bez rizika. Ceny zlata můžou být dost volatilní, a pokud trh s drahými kovy spadne, můžeš na tom taky prodělat. Co se týče podílu ve tvém portfoliu, většina expertů doporučuje kolem 5-10 % zlata, ale záleží na tvé toleranci k riziku a strategiích. Zlaté ETF jsou fajn alternativou, pokud nechceš mít fyzické zlato, ale nezapomeň na poplatky. Celkově to chce dobře zvážit a možná si i promluvit s finančním poradcem.

114 slov
1.1 minut čtení
29. 11. 2023
Bedřich Doležal
Bedřich Doležal

Zlato je považováno za bezpečný přístav v těžkých časech, takže je pravda, že mnozí investoři ho používají k ochraně svých portfolií během ekonomických krizí. Historicky má zlato tendenci růst, když akcie padnou, protože lidé hledají něco stabilnějšího. Co se týče investování do zlata, je dobré mít ho jako část portfolia, ale kolik? To se liší, většinou se doporučuje kolem 5-10 %. Samozřejmě, ceny zlata mohou být také dost volatilní, takže bys měl být připraven na krátkodobé výkyvy. Když trh s drahými kovy klesne, může to být frustrující, ale historicky se to zase vrátí. Zlato může být i v ETF formě nebo přes těžařské společnosti, což jsou alternativy, jak se dostat do zlata bez fyzického vlastnictví. Každopádně nezapomeň diversifikovat a nevsázet všechno na jednu kartu.

124 slov
1.2 minut čtení
20. 1. 2024
Denisa Hladíková
Denisa Hladíková