Na co si dát pozor při výběru sektoriového ETF?
Přemýšlím o tom, že bych investoval do nějakého sektoriového ETF, ale nejsem si úplně jistý, na co bych se měl zaměřit. Je toho totiž tolik a informace jsou často protichůdné. Mám pocit, že je důležité zohlednit rozmanitost sektorů, ale jak poznat, který sektor má potenciál pro růst? Co když se rozhodnu investovat do sektoru, který je momentálně populární, ale za pár měsíců už nebude? Měli byste se také podívat na náklady spojené s těmito ETF? Jak moc ovlivňují celkový výnos? Zajímalo by mě také, jestli je důležité zkoumat historickou výkonnost ETF a jak moc se na to dá spolehnout při budoucím investování. A co likvidita? Jak zjistit, zda je ETF dostatečně likvidní pro mé potřeby? Mohlo by to ovlivnit mé rozhodnutí o investici, protože se může stát, že bych chtěl rychle vybrat své prostředky. Další věc je správa fondu – jaký vliv má manažer fondu na úspěch ETF? A co různé strategie? Měly by mě zajímat aktivně spravované fondy versus pasivně spravované? Jaké jsou klady a zápory každého přístupu? A nakonec by mě zajímalo, jestli existují nějaká specifická rizika, která bych měl mít na paměti při investování do sektoriových ETF. Děkuju za rady!