Co všechno musím zvážit před nákupem ETF?
Přemýšlím o investování do ETF, ale vůbec nevím, co všechno bych měl zvážit, než se do toho pustím. Mám pocit, že je to teď hodně populární, ale jaký je vlastně rozdíl mezi ETF a běžnými akciemi? Zajímalo by mě také, jak fungují poplatky a jestli se vyplatí investovat do různých typů ETF, jako jsou ty zaměřené na konkrétní sektory nebo geografické regiony. Co třeba likvidita? Jak moc důležitá je a jak ji mohu zjistit před nákupem? Slyšel jsem i něco o replikaci indexu, ale nejsem si jistý, co to přesně znamená a jak to souvisí s výkonností fondu. Bude pro mě lepší zvolit ETF s aktivním nebo pasivním managementem? A co daně? Jaké daňové povinnosti by mě mohly čekat po investici do ETF? Je lepší investovat do větších fondů nebo se zaměřit na menší a možná zajímavější alternativy? Také by mě zajímalo, jaké jsou nejlepší strategie pro dlouhodobé držení ETF a jak často bych měl přehodnocovat své investice. Nakonec, kde vůbec najdu spolehlivé informace o výkonu konkrétních ETF? Jak se nenechat nachytat na falešné sliby a vysoké poplatky? Děkuji za rady!