Charts.cz/Fórum/Co jsou to mikroinvestice a jak fungují?

Co jsou to mikroinvestice a jak fungují?

Zajímalo by mě, co přesně jsou mikroinvestice. Slyšel jsem o tom v poslední době dost, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje. Je to něco jako investování po malých částkách, nebo to má nějaké další specifika? Jaké platformy nebo aplikace se používají pro mikroinvestice? Mám pocit, že je to skvělý způsob, jak začít investovat i s malým množstvím peněz, ale nevím, jestli to má smysl nebo jaké jsou výhody a nevýhody. A co třeba poplatky? Ovlivňují výnosy? Je možné při mikroinvesticích dosáhnout nějakého slušného zhodnocení? Kdy a jak si můžu vybrat svoje peníze zpátky, je nějaký limit na to, kolik musím mít naspořeno? Všechny tyto otázky mi běží hlavou a rád bych se dozvěděl víc. Možná už někdo má zkušenosti s mikroinvesticemi a mohl by mi objasnit, jak to vlastně funguje v reálném životě.

135 slov
1.4 minut čtení
28. 7. 2020
Ludmila Havelková
Ludmila Havelková

Mikroinvestice jsou vlastně investice s malými částkami, takže jo, je to přesně to, co si myslíš. V podstatě můžeš začít investovat i s pár stovkami nebo dokonce s menšími částkami. To dává šanci lidem, kteří nemají velký kapitál, aby se dostali na trh a zkusili to.

Funguje to tak, že si stáhneš nějakou aplikaci, jako třeba Robinhood nebo Revolut, a pak si můžeš vybírat z různých akcií nebo ETF. Ty platformy obvykle umožňují koupit zlomek akcie, což je super, protože nemusíš kupovat celou akcii za tisíce.

Co se týče poplatků, ty můžou být různé. Některé aplikace mají nízké poplatky nebo dokonce žádné, ale pokud bys chtěl vybrat peníze nebo provést nějaké transakce, tak na to pozor. Výnosy závisí na tom, jak dobře se ti povede vybrat akcie nebo ETF a kolik času do toho dáš.

Často je tam nějaký limit na minimální částku pro výběr, takže pokud máš naspořeno málo, můžeš chvíli čekat než si vezmeš zpátky peníze. Ale jinak je to fajn způsob, jak si postupně budovat portfolio a učit se o investování bez nutnosti mít hromadu peněz na začátku.

179 slov
1.8 minut čtení
25. 9. 2024
Adéla Králová
Adéla Králová

Mikroinvestice jsou vlastně investování po malých částkách, což je super pro lidi, co nemají hodně peněz na start. Funguje to tak, že si vybereš platformu nebo aplikaci, kde můžeš investovat třeba jen stovky korun nebo i méně. Tyto platformy ti většinou umožňují diverzifikovat, takže nevsázíš všechno na jednu kartu. Slyšel jsem o několika aplikacích jako je Revolut, Mintos nebo třeba Acorns.

Co se týče výhod, můžeš začít investovat i s pár stovkami, takže to je fajn způsob, jak si zvyknout na trhy a učení se o investování bez velkého rizika. Na druhou stranu, poplatky můžou být problém – při malých částkách se to může dost prodražit a snížit tvůj výnos.

Když chceš vybrat peníze, většinou to jde, ale záleží na konkrétní platformě. Někde jsou minimální limity pro výběr, což může být otravné. Zhodnocení nemusí být vždycky skvělé, protože investice s malými částkami nemusí mít tak velký dopad. Takže celkově je dobré se předem informovat a dobře číst podmínky jednotlivých služeb.

160 slov
1.6 minut čtení
30. 3. 2023
Věra Vaňková
Věra Vaňková