Charts.cz/Fórum/Rizika investování do NFT vs. klasické umění

Rizika investování do NFT vs. klasické umění

Zajímalo by mě, jaká jsou vlastně rizika spojená s investováním do NFT ve srovnání s tradičním uměním. V poslední době se o NFTs hodně mluví a já mám pocit, že se to hodně lidí snaží pochopit, ale ne vždy je to jasné. Například, když si koupím obraz od známého malíře, tak vím, že pokud je autor uznávaný, cena umění může růst a mám také fyzický kus, který mohu vystavit nebo prodat. Jak to ale funguje u NFT? Může se stát, že investice do NFT ztratí hodnotu rychleji než klasické umění? A co ta volatilita trhu? Když se podívám na trh s kryptoměnami a NFTs, zdá se to být dost nestabilní. Zajímá mě také otázka autenticity – jak mohu vědět, že moje NFT je skutečné a nikdo ho nemůže jednoduše zkopírovat? U fyzického umění je to přece jen snazší ověřit. Také mě zajímá, jaký má vliv na hodnotu díla jeho popularita nebo trendy v digitálním světě. Jsou NFT více ovlivněné hype a módními vlnami než klasické umění? Dále bych rád věděl, jestli se vyplatí investovat do NFT jako dlouhodobá strategie nebo je lepší brát to spíše jako krátkodobou hru na spekulaci. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Díky za jakékoli názory a tipy!

202 slov
2 minut čtení
24. 9. 2024
Antonín Konečný
Antonín Konečný

Investování do NFT má určitě svá specifika, která je odlišují od klasického umění. První věc, co mě napadá, je volatilita trhu. Trh s NFT je extrémně nestabilní, ceny můžou dramaticky kolísat během pár dní. To u tradičního umění většinou není tak běžné, i když samozřejmě taky záleží na autorovi a poptávce. U fyzického umění máš kus, který můžeš vidět a vystavit, ale u NFT máš jen digitální token – což může být pro některé lidi těžší na pochopení a přijetí.

Další věc je autenticita. U klasického umění máš certifikáty a odborníky, kteří ti to ověří. U NFT je to všechno o blockchainu – vlastnictví se dá sledovat, ale samozřejmě, že některé dělají kopie nebo imitace, takže to chce pořád nějakou opatrnost.

Hype a trendy hrají v NFT hodně velkou roli. Můžeš mít super dílo, ale pokud není v kurzu nebo ji nepropaguje nikdo známý, hodnota může klesnout. Zatímco u klasického umění se spíš buduje reputace autora a jeho díla s časem.

Pokud jde o dlouhodobé investice versus spekulaci – to záleží na tom, jak moc tomu věříš a jestli jsi ochotný riskovat. Někomu se dařilo s krátkodobými spekulacemi, ale dlouhodobé investice v NFT jsou zatím tak trochu sázka do loterie. V konečném důsledku si myslím, že oba trhy mají své plusy a mínusy, takže je dobrý mít přehled a být opatrný.

219 slov
2.2 minut čtení
6. 6. 2024
Stanislav Matoušek
Stanislav Matoušek

Investování do NFT má rozhodně svý rizika, který se dost liší od tradičního umění. Za prvé, volatilita! Trh s NFT je mnohem méně stabilní než trh s klasickým uměním. Ceny se můžou měnit během pár dní nebo dokonce hodin, což je pro investory dost stresující. U fyzického umění máš něco, co můžeš vidět a vystavit, zatímco NFT je prostě digitální soubor. To znamená, že pokud praskne bublina nebo se o NFT přestane zajímat, můžeš rychle ztratit hodně peněz.

Autenticita je další věc. U NFT máš blockchain, což je fajn pro ověření vlastnictví, ale pořád existuje možnost kopírování díla. Takže i když máš originál, může být spousta kopií na internetu. K tomu všemu, trendy v digitálním světě se mění fakt rychle, a to může mít velkej vliv na hodnotu danýho NFT. Módní vlny hrajou v tomhle velkou roli.

Pokud jde o investiční strategii, záleží na tobě. Někteří lidé vidí NFT jako krátkodobou spekulaci – kup si dnes a prodávej zítra, když cena vyroste. Jiní se snaží hledat dlouhodobější potenciál, ale to chce hodně znalostí a trochu štěstí. Takže jo, určitě je dobrý udělat si vlastní průzkum a zvážit všechna rizika před investováním do NFT.

191 slov
1.9 minut čtení
20. 1. 2025
Eduard Hájek
Eduard Hájek